Tenker på helsen din her

Salg av giftige fluorstoffer i skismøring kan bli forbudt gjennom et felles europeisk regelverk.

Salg av giftige fluorstoffer i skismøring kan bli forbudt gjennom et felles europeisk regelverk. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Helseminsteren vil at salg av giftig fluor i skismøringen skal bli forbudt om få år.

DEL

Det varsler Bent Høie (H) i et svar til stortingsrepresentant Marianne Aasen (Ap).

– Det er viktig å forhindre at de som smører langrennsski eller oppholder seg i nærheten, ikke blir utsatt for helseskadelig damp og støv i forbindelse med preparering og smøring av ski, skriver helseministeren.

Europeisk regelverk

Høie legger vekt på arbeidet med å forby salg av giftige fluorstoffer i skismøring gjennom et felles europeisk regelverk.

Høyre-statsråden mener bruken av skismøring med fluor er et ansvar for myndighetene, men presiserer også at idretten selv må ta et ansvar.

Av de ulike fluorforbindelsene i skismøring er det særlig stor bekymring for perfluorkarboksylater, som blant annet omfatter perfluoroktanat (PFOA) og perfluornonanoat (PFNO). Fluorstoffet PFOA er en prioritert miljøgift, og Norge har et mål om å stanse utslipp av stoffet innen 2020.

– Det er derfor svært positivt at PFOA etter forslag fra Norge og Tyskland nå blir forbudt i EU/EØS-området. Forbudet vil tre i kraft i 2020, skriver Høie.

Mest effektivt

Perfluorkarboksylater er en stoffgruppe hvor mange av enkeltstoffene brytes langsomt ned i kroppen. Eksponering for disse stoffene bør derfor reduseres så langt som det praktisk er mulig, mener statsråden.

Fluorstoffene kommer blant annet inn i landet via produktene vi kjøper til skismøringen. Høie sier at internasjonale reguleringer, blant annet et felles europeisk regelverk, er det viktigste virkemiddelet.

– Det er mest effektivt og gir bredest virkning med enighet på tvers av flere land sammen. Det vedtatte forbudet viser også at Norge gjennom god og stor faglig innsats har gjennomslagskraft, skriver han.

Salg av giftige fluorstoffer i skismøring må skje gjennom et felles europeisk regelverk.

Bent Høie, helseminister (H)

Gir veiledning

Giftige fluorstoffer i skismøring kan bli forbudt, varsler helseminister Bent Høie (H).

Giftige fluorstoffer i skismøring kan bli forbudt, varsler helseminister Bent Høie (H). Foto:

Rådene fra Miljødirektoratet og Folkehelseinstituttet er at skipreparering bør skje utendørs eller i et godt ventilert rom med gjennomtrekk og ved bruk av skikkelig verneutstyr, som maske i beskyttelsesklasse 2.

– Dette er nyttig informasjon for enkeltpersoner, men det er også aktuell informasjon for idretten generelt, arrangører og skiklubber spesielt, sier Høie.

Farene ved bruk av skismøring med fluor har økt etter at trebarnsmoren Toril Stokkebø (49) i Asker i Akershus døde av kreft i fjor. Hun skyldte på alle timene i smøreboden da hun fikk påvist sykdommen. (ANB)

Fakta om fluor i skismøring

  • Avgasser fra skismøring som inneholder fluor, kan være skadelig for helsen di, advarer Folkehelseinstituttet og Miljødirektoratet.
  • Det er påvist på dyr at fluorstoffer kan ha uheldige effekter på lever, immunforsvar, reproduksjon og utvikling. Det er også mistanke om at de kan være kreftfremkallende.
  • Skismørere som har jobbet for langrennslandslaget, har utviklet helseplager etter å ha pustet inn giftige avgasser fra fluorholdige produkter som smeltes og brennes inn i skisålen med svært høy varme.
  • De fleste produktene som brukes av "vanlige" skiløpere, inneholder ikke fluorforbindelser, men fluorprodukter er blitt mer vanlig for de ivrigste amatørskiløperne.
  • Støv og damp fra glivoks, fluorpulver, flytende fluorglider, festevoks og klister vil inneholde fluorstoffer, understreker direktoratet.

(ANB-NTB)

Artikkeltags