Vil gi eldre en halvtime ekstra

SV-leder Audun Solbakken foreslår at pasientene kan få en ekstra halvtime i uka som de selv kan prioritere bruken av.

SV-leder Audun Solbakken foreslår at pasientene kan få en ekstra halvtime i uka som de selv kan prioritere bruken av. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

SV-leder Audun Lysbakken foreslår å innføre klippekort i eldreomsorgen.

DEL

– Altfor ofte er man så opptatt av systemet at man glemmer å se menneskene. Alle har behov for frihet til å ta egne valg og bestemme over sin egen hverdag. Også eldre, sier Lysbakken til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fredag fremmer han et såkalt representantforslag om kvalitet i eldreomsorgen i Stortinget. En del av forslaget er innføring av et klippekort inspirert av en modell gjennomført i København.

– «Hele» mennesket trenger omsorg. Da holder det ikke bare å få hjelp til det aller mest nødvendige når hjemmehjelpens skjema skal fylles ut. De eldre må også få lov til å styre hjelpen de kan få, uttaler Audun Lysbakken.

Han foreslår at pasientene kan få en ekstra halvtime i uka som de selv kan prioritere bruken av.

Det kan være snakk om opprydding, en tur i parken, samtaler i hjemmet eller for eksempel å besøke en grav.

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett foreslår SV å bevilge 50 millioner kroner for å gjennomføre en prøveordning med klippekort i eldreomsorgen.

I København er det allerede satt i gang et slikt prosjekt. Eldre med størst behov for hjelp fra hjemmetjenesten får tildelt et klippekort med en halvtime ekstra pleietid i uken. Halvtimen kan spares opp slik at det blir maksimalt tre timer. Denne tiden kan de eldre benytte akkurat som de selv ønsker.

– Det gir eldre mer frihet over sin egen hverdag og muligheten til selv å bestemme over pleietilbudet, sier Lysbakken.

– Dagsformen varierer for eldre. Det er gode dager og dårligere dager. Ulike mennesker har ulike behov for pleie. Hva som skal til for å oppleve bedre livskvalitet kan variere fra person til person. Vi må ha en eldreomsorg som tar dette innover seg, mener SV-lederen.

Lysbakken foreslår også at Stortinget skal be regjeringen utrede en bemanningsnorm for sykehjem, samt en tillitsreform i hjemmetjenesten. (ANB)

Artikkeltags