Krever at køen blir borte

 *** Local Caption *** Arbeiderpartiet vil utvide retten til barnehageplass til også å gjelde barn født det siste halvåret, altså før 31. desember.

*** Local Caption *** Arbeiderpartiet vil utvide retten til barnehageplass til også å gjelde barn født det siste halvåret, altså før 31. desember. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Selv om det skal være full dekning, står mer enn 8.300 i barnehagekø.

DEL

Det vil Rigmor Aasrud (Ap) ha en slutt på. Gjennom sitt alternative kommuneopplegg for 2015, vil Arbeiderpartiet utvide retten til barnehageplass til også å gjelde barn født det siste halvåret, altså før 31. desember.

– Det vil gi 6.500 nye barnehageplasser og langt på vei dekke inn etterslepet av barnehageplasser som eksisterer i dag, sier stortingspolitikeren til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

15. desember sto 8.334 barn i kø for barnehageplass. Selv om regjeringen både bevilger penger og har innført såkalt fleksibelt barnehageopptak, venter altså tusenvis på å komme inn.

– For at kommunene skal være nødt til å skape flere barnehageplasser, må det gis rettigheter. Det hjelper ikke å være fleksibel når det betyr at barn ikke er garantert barnehageplass. Derfor utvider vi retten slik at alle høstbarna får rett til plass, sier Rigmor Aasrud.

I dag må man søke om barnehageplass før 15. mars for å være sikret en plass. Rekker man ikke det, det være seg om om man flytter eller av andre årsaker ikke oppfyller dette kravet, må man vente et år for å være garantert plass.

– Det som kanskje er det aller største problemet er at dagens ordning gjør det så viktig å føde før 1. september for å komme på riktig side av deadline. Jeg har snakket med flere jordmødre som opplever et stort press på fødestuene før 1. september. Det blir det slutt på hvis vi innfører to faste opptak i året, mener Aasrud.

Arbeiderpartiet vil finansiere den utvidete retten ved å omfordele regjeringens 400 millioner kroner som er bevilget til det fleksible barnehageopptaket. I tillegg plusses det på 250 millioner kroner. Det gir 6.500 flere plasser.

– Dette er et stort skritt på veien mot å lovfeste to opptak i året, sier Rigmor Aasrud.

Arbeiderpartiet vil også sikre likebehanding for ansatte i private barnehager med kommunale når det gjelder lønn og pensjon. (ANB)

Artikkeltags