– Økt skatt gir mindre velferd

Høyres Jan Tore Sanner er overrasket over at krefter i Ap nå diskuterer å øke skattene i neste stortingsperiode.

Høyres Jan Tore Sanner er overrasket over at krefter i Ap nå diskuterer å øke skattene i neste stortingsperiode. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Det er en myte at økt skatt gir mer velferd. Det mener Høyres Jan Tore Sanner.

DEL

– Økte skatter vil tvert om gi mindre velferd. Det er oppsiktsvekkende at krefter i Ap nå vil gå til valg på økte skatter, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Han lover at Høyre vil gå til valg i 2009 på et løfte om lavere skatter.

Bakgrunnen for Sanners uttalelse er at tre finanspolitikere i Ap i helgen åpnet for å øke skattene etter valget i 2009. De rødgrønne partiene har lovet å holde skattenivået på 2004-nivået ut denne stortingsperioden.

Arbeidskraft

Nå diskuterer rødgrønne politikere å øke skattene noe for neste periode, men både Ap-sekretær Martin Kolberg og SV-leder Kristin Halvorsen sier at det ikke blir aktuelt å øke skattene for folk flest.

Jan Tore Sanner minner om at det er svært få sosialdemokratiske partier i Europa som har tro på at økte skatter vil gi økt velferd.

– Problemet i Norge i dag er jo mangel på arbeidskraft, ikke mangel på skatteinntekter. Siden 2005 har staten fått inn 130 milliarder kroner mer i skatter og avgifter. Det skyldes først og fremst sterk vekst og ikke den rødgrønne regjeringens skatteøkning, sier Sanner.

Lavere skatt

Høyres finanspolitiske talsmann viser til at finansminister Kristin Halvorsen i forrige uke måtte erkjenne at lavere skatter for lavere og midlere inntekter vil bidra til økt tilgang på arbeidskraft.

– Det vil føre til at flere kommer over fra trygd til arbeid og fra deltid til heltid. Derfor er lavere skatter er riktig virkemiddel i den situasjonen Norge er i nå, sier Sanner.

Han har merket seg at både Kolberg og Halvorsen vil frede «folk flest».

– Det må bety at svaret fra de rødgrønne blir høyere formuesskatt. Det vil bety at næringslivet da investerer i Sverige og andre land hvor man har lav eller ingen formuesskatt. Arbeidsplasser vil dermed forsvinne ut av Norge, sier Sanner.

Han mener videre at fordelingsargumentet som brukes av rødgrønne politikere er foreldet.

– Økte skatter vil i første rekke ramme middelklassen, sier Sanner. (ANB)

Artikkeltags