– Opplever bred støtte

Venstres nye nestleder Terje Breivik (47) sier han opplever  ha partiet i ryggen. *** Local Caption *** Venstres nye nestleder Terje Breivik (47) sier han opplever å ha partiet i ryggen.

Venstres nye nestleder Terje Breivik (47) sier han opplever ha partiet i ryggen. *** Local Caption *** Venstres nye nestleder Terje Breivik (47) sier han opplever å ha partiet i ryggen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Venstres nye nestleder Terje Breivik (47) sier han opplever å ha partiet i ryggen etter at han ble valgt med 60 prosent av stemmene.

DEL

Breivik er fra nabogården til tidligere Venstre-leder Lars Sponheim, han har vært generalsekretær i partiet siden 2004 og han var innstilt som ny nestleder av en enstemmig valgkomité.

Men Guri Melby (31) fra Orkdal og hennes støttespillere ville det annerledes. En intens mobilisering helt inn i landsmøtesalen lørdag ettermiddag, gjorde at ingen på forhånd våget å spå utfallet av duellen om å bli ny nestleder i Venstres ledertrio med partileder Trine Skei Grande og første nestleder Ola Elvestuen.

I den skriftlige avstemningen stakk Breivik av med 147 mot 94 stemmer som ble gitt til Melby. Det var 26 stemmer mer enn han trengte for å sikre seg flertallet.

Breivik fikk noe nær 60 prosent av stemmene fra de 241 stemmeberettigede i landsmøtesalen på det splitter nye Quality Hotel Fornebu.

– Jeg opplever bred støtte i partiet. Det er ikke noen utfordring at det var såpass mange som ikke stemte på meg, sa Breivik til NTB mens gratulanter fra begge kandidaters leire sto i kø for å ta den nyvalgte nestlederen i hånden.

– Jeg tror at de fleste av Guris støttespillere ikke har så veldig mye mot meg. Og vise versa. Den jevne striden har styrket oss begge, sier Breivik.

Tidligere Venstre-leder Odd Einar Dørum var blant dem som i forkant av valget oppfordret landsmøtet til å stemme på Breivik. Dørum omtalte Breivik blant annet som raus, direkte, ryddig og dyktig.

Selv sa Breivik at hans hjertesak er og vil være næringspolitikk.

– Verdiskaping, velferd, næring og finans er overskriftene på det jeg vil bidra med, sa han blant annet i sin valgkamptale.

Tidligere Venstre-leder Lars Sponheim fulgte nestlederduellen som observatør fra bakerste benk. Han ville ikke si noe om valget av sambygdingen:

– Nei, det blir feil, sa fylkesmannen i Hordaland til NTB.

Melby fikk blant annet støtte fra Grimstad-ordfører Hans Antonsen, som mente at hun ville hatt den nødvendige bredden til å fylle rollen som nestleder.

Det var Melby enig i:

– Jeg stiller ikke til valg for å bli talsperson for en hjertesak. Jeg vil ikke være en sektorpolitiker, men en god talsmann for Venstre, sa hun blant annet.

Melby ble straks etter nestledervalget klappet inn som fremste kandidat til en plass i Venstres sentralstyre.

Trine Skei Grande ble gjenvalgt som partileder uten motkandidater, men med varm og lang applaus. Også første nestleder Ola Elvestuen ble klappet inn uten motkandidat.

Det ble også en svært jevn kamp om en av plassene i sentralstyret.

For etter at Helge Solum Larsen trakk seg som følge av voldtektsanklagene mot ham i februar, sto Rogaland uten noen representant i de sentrale Venstre-organer. Rogaland Venstre ønsket det annerledes, og foreslo tidligere fylkesleder og sittende bystyremedlem i Stavanger Iselin Nybø som motkandidat til Ulvikingen Mona Haugland Hellesnes, som var foreslått av valgkomiteen.

Etter flere flammende støtteinnlegg for hver av de to, valgte landsmøtet Nybø med 122 mot 117 stemmer. (ANB-NTB)

Artikkeltags