På plass i solen

Etter statsråd fredag presenterte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) de nye SV-statsrådene Inga Marte Thorkildsen, Bård Vegar Solhjell og Heikki Holmås.

Etter statsråd fredag presenterte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) de nye SV-statsrådene Inga Marte Thorkildsen, Bård Vegar Solhjell og Heikki Holmås. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Statsminister Jens Stoltenberg presenterte de tre nye SV-statsrådene Inga Marte Thorkildsen, Bård Vegar Solhjell og Heikki Holmås på Slottsplassen fredag.

DEL

Endringene i regjeringen har vært kjent i flere dager, men ble først formelt vedtatt i statsråd på Slottet fredag.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kom i følge med de tre nye SV-statsrådene ut på Slottsplassen. Mange skuelystne hadde møtt fram i solvskinnet for å få med seg statsrådsskiftet.

- Det vi gjør nå innebærer en fornyelse av regjeringen. Nå må vi tenke framover, sa Stoltenberg etter at statsrådsendringene var gjort kjent.

Endringene i regjeringen består i at Inga Marte Thorkildsen overtar Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Erik Solheims to fagområder blir fordelt mellom Solhjell, som blir miljøminister, og Holmås, som blir ny utviklingsminister.

- Nå skal jeg rydde opp i departementet, slik at ting blir gjort på rett måte framover, sier Thorkildsen, som overtar etter partikollega Audun Lysbakken.

Hun trakk også fram barns rett til å bli hørt, og at hun vil gjøre en forskjell for barn i Norge og internasjonalt.

Heikki Holmås skrøt av sin forgjenger til tilhørerne på Slottsplassen.

- Det er en ære å ta over etter Erik Solheim. Jeg vil nå bygge videre på det fundamentet han har lagt, sier han.

Erik Solheim og Tora Aasland ble gitt avskjed i nåde.

Den nye miljøvernministeren Bård Vegar Solhjell forventer ingen fredningstid fra miljøbevegelsen, og lover rask handling.

- Jeg er forberedt på tøffe tak i begynnelsen, sier han.

Til stede for å gratulere de nye statsrådene, og da særlig miljøvernministeren, var Bellona, Natur og Ungdom, kolleger i SV, Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

- Vi er veldig fornøyde med at vi nå får en miljøvernminister på fulltid, sier leder i Natur og Ungdom, Silje Lundberg, til NTB.

- De viktigste sakene for oss er å sikre en god klimamelding og å stoppe sjødeponering i Førdefjorden. Nå håper jeg den nye miljøvernministeren gjør jobben sin, sier hun.

Familiene til Solhjell og Thorkildsen hadde også møtt opp. Det var statsråder med hendene fulle av blomsterbuketter som til slutt vendte tilbake til Slottet. (ANB-NTB)

Artikkeltags