Refser pressekupp

Onsdag presenterte regjeringens sin klimamelding, samtidig som Stortinget hadde spørretime.

Onsdag presenterte regjeringens sin klimamelding, samtidig som Stortinget hadde spørretime. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Stortingets presidentskap vil vite hvorfor regjeringens klimamelding ble lagt fram samtidig som det var muntlig spørretime i Stortinget.

DEL

– Stortingssalen er landets viktigste politiske arena. Når statsråder møter til muntlig spørretime, er det viktig for debatten at så mange som mulig er til stede. Og det blir jo vanskelig når regjeringen legger opp pressekonferanser samtidig, sier visepresident i Stortinget, Øyvind Korsberg (Frp).

Onsdag morgen klokka 9.30 holdt regjeringen, med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i spissen, en godt besøkt pressekonferanse, hvor den lenge varslede klimameldingen ble lagt fram. En halv time senere, og midt under pressekonferansen, åpnet den ukentlige spørretimen i Stortinget.

Det har fått presidentskapet i nasjonalforsamlingen til å reagere.

Nå har et samlet presidentskap skrevet et brev til Miljøvernminister Bård Vegard Solhjell, med kritikk for at en stor sak ble lagt fram samtidig som det var spørretime. Det vil si at Korsberg fikk med seg stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) og visepresidentkollegene Marit Nybakk (Ap), Per-Kristian Foss (H), Dagfinn Høybråten (KrF) og Akthar Chaudry (SV) på kritikken.

– Jeg mener det er arrogant av regjeringen å gjøre slikt. Statsministeren vet utmerket godt at spørretimen holdes hver onsdag. Og senest for halvannen uke siden skrev han et brev til presidentskapet, der han opplyste at han har understreket overfor statsrådene viktigheten av å prioritere å møte til spørretimen. Han har jammen kort hukommelse, sier Korsberg til NTB.

Korsberg fikk ikke presidentkollegene med på også å be om et møte med Stoltenberg, for å ta opp det han mener er flere tilfeller der regjeringen ikke har vist respekt for Stortinget. Den saken ble utsatt til neste torsdag.

– Dette var andre gang på to uker at regjeringen holder pressekonferanse med statsministeren til stede, samtidig som det er spørretime. Sist skjedde det 11. april da regjeringens digitaliseringsprogram ble lagt fram. Denne praksisen rimer dårlig med Stoltenbergs fagre ord om «mer demokrati». Jeg mener dette er pinlig oppførsel, sier Korsberg til NTB.

Stoltenberg avviser at regjeringen er arrogant overfor Stortinget.

– Jeg er ikke kjent med at regjeringen ikke har holdt pressekonferanser selv om det er møter i Stortinget. Stortinget har ofte møter, og da er det statsråder der, mens andre statsråder kan legge fram saker, sier Stoltenberg til NTB.

SV-leder og tidligere statsråd Audun Lysbakken ser heller ikke problemet:

– Det er ikke uvanlig at regjeringen legger fram politikk samtidig som det er møter i Stortinget. Jeg er parlamentarisk leder selv, men kan ikke se at det er noen formelle grunner til at noen skal hisse seg opp over at regjeringen har pressekonferanse om en sak samtidig som det er muntlig spørretime, sier han til NTB. (ANB-NTB)

Artikkeltags