Regjeringen avviser løftebrudd

Statsminister Jens Stoltenberg og Helga Pedersen på sentralstyremøte i Arbeiderpartiet på Sørmarka i dag.

Statsminister Jens Stoltenberg og Helga Pedersen på sentralstyremøte i Arbeiderpartiet på Sørmarka i dag. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Fiskeriminister og nestleder Helga Pedersen (Ap) avviser bestemt påstandene fra Høyre om løftebrudd.

DEL

– Budsjettet kommer til å bli høstens store sak og styrkeprøve for regjeringen. Jeg misunner ikke Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen og det slaget de skal igjennom. Nå er forventningene skyhøye på alle områder, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner.

Han tror Soria Moria-erklæringen kan komme til å fremstå som en løftebruddserklæring når regnskapet skal gjøres opp. Pedersen fnyser av det hun kaller Høyres forutsigbare syting.

– Høyre har ennå til gode å forklare hvordan de skal få mer til skole, vei og helse når de samtidig skal gi 11 milliarder i skattelettelser. Dette går ikke i hop, og det skylder Høyre å forklare velgerne, sier Pedersen.

Inspirert

Hun avviser også at det er en sliten og motløs regjering som nå tar fatt på det siste året før valget.

– Det er fullstendig feil. Vi er uthvilt, inspirert og i godt humør, klare til å ta fatt på et avgjørende år, sier Pedersen. Sammen med resten av Ap-ledelsen er hun på LOs konferansesenter Sørmarka utenfor Oslo, blant annet for å vurdere hvordan utenriksminister Jonas Gahr Støre kan få sikker listeplass i Oslo uten å bryte reglene for kjønnskvotering.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) står fast på at regjeringen kommer til å oppfylle løftene om mer fellesskap og velferd. Ifølge statsministeren er erklæringen overoppfylt på noen områder, mens det mangler litt på andre. Men så langt har han i alle sine uttalelser ikke vært i tvil om at Soria Moria-løftene skal innfris.

– Mye gjenstår

– Jeg mener det er få regjeringer i nyere tid som har brutt flere løfter, svarer Sanner.

Han trekker fram at det fortsatt ikke er full barnehagedekning og ikke lavere makspris. Løftene om vekst i kommunesektoren ble ifølge Sanner innfridd i 2006, men ikke i 2007 og 2008. Han sier også at fattigdommen ikke er fjernet og at det er anlagt mindre vei under den rødgrønne regjeringen enn under den borgerlige regjeringen.

Han sier også at løftet om en bistand på 1 prosent av BNI ikke er oppfylt og at det fortsatt er langt igjen før løftene på skolesektoren er innfridd.

– Jeg tror regjeringen fort kan komme i en situasjon der de må prioritere mellom løftebruddene, sier Sanner.

– Sliten gjeng

Regjeringen har varslet få saker i høst til Stortinget. Fire stortingsmeldinger og åtte odelstingsproposisjoner er det hele så langt.

– Regjeringen klarer ikke å legge fram saker for Stortinget. Utfordringen de rødgrønne står overfor er at de tre partiene trekker i hver sin retning. De få sakene er et tegn på at regjeringspartiene får stadig større problemer med å bli enige, hevder Sanner.

– Regjeringen står nok løpet ut, men mange av stormtroppene er desillusjonerte og slitne. Det er en sliten gjeng som skal starte en lang innspurt fram til mål neste høst, fortsetter han.

Eget løp

Sanner sier at Høyre kommer til å kjøre sitt eget budsjettopplegg uten å skjele til andre borgerlige partier, men understreker at avstanden til Kristelig Folkeparti og Venstre ikke er stor.

– Det vil være mer krevende å få til en enighet med Fremskrittspartiet, men også det mener jeg er innen rekkevidde. Det velgerne må vite er at dersom det blir et borgerlig flertall etter valget, så blir det en borgerlig regjering, understreker han.

Sanner mener det er flere borgerlige samarbeidsalternativer etter valget enn et samarbeid mellom H og Frp. Han sier at det er viktig at Høyre blir større fordi partiet utgjør sentrum på ikke-sosialistisk side, med mulighet til å samarbeide både med V og KrF på den ene siden og Frp på den andre siden. (ANB-NTB)

Artikkeltags