Rekord for Ap: 42,2 prosent!

Jonas Gahr Støre og Ap gruser Erna Solberg og Høyre på dagens meningsmåling.

Jonas Gahr Støre og Ap gruser Erna Solberg og Høyre på dagens meningsmåling. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Ap får hele 42,2 prosents oppslutning, og har flertall sammen med Sp i ny måling. Høyre og Frp stuper videre.

DEL

Arbeiderpartiet får vanvittige 42,2 prosents oppslutning i Opinions partibarometer for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Det er fram 3,2 prosentpoeng siden oktober, og hele 7,4 prosentpoeng fram etter presentasjonen av statsbudsjettet.

Det går fortsatt kraftig nedover for både Høyre og Frp. Høyre får 22 prosents oppslutning, en nedgang på 3,9 prosentpoeng fra forrige måned, mens Frp går tilbake 2,4 prosentpoeng til 11,4 prosent.

Ap og Sp ville til sammen fått 88 mandater og flertall i Stortinget hvis dagens måling var valg. For øvrig ligger både Venstre og SV under sperregrensen.

Aps partisekretær Raymond Johansen karakteriserer 42,2 som helt fantastisk.

– Dette er både utrolig motiverende og morsomt fram mot de kommende valgene. Det viser at vi har gjort noe riktig, vi er åpne, nysgjerrige og er ute blant folk for å lage politikk. Samtidig er tallene nok også en reaksjon på et budsjett fra Høyre og Frp som tar fra de som har lite, og gir til dem som har mest fra før, sier Johansen til ANB.

Valgforsker Bernt Aardal sier at Aps snitt på over 40 prosent for alle novembermålingene ikke har ligget så høyt siden 1998.

– At Ap spiser fra SV er gammelt nytt, men nå er det kraftigere overganger også fra Høyre og Frp, sier Aardal.

Bakgrunnstallene viser dessuten at hver fjerde høyrevelger har satt seg på gjerdet. Valgforskeren mener det er grunn til å spørre om regjeringspartiene har tatt høyde for velgernes egentlige mandat med sitt forslag til statsbudsjett.

– Folks fremste ønske var nok ikke en ny politikk med store skritt og reformer, men et skifte, noe som også preget Høyres valgkamp, sier Aardal.

– Slike målinger skjerper oss, og viser at vi må bli enda flinkere til å vise fram at vi løser viktige utfordringer for Norge i dag, og ruster Norge for fremtiden, sier Høyres Nikolai Astrup til ANB.

– Nå er det bare å jobbe videre, først skal vi bli enige med samarbeidspartiene om statsbudsjettet for 2015, deretter skal vi bruke tid på å vise hvorfor vår politikk bidrar til å ivareta og styrke de kvalitetene vi setter pris på i Norge, som gode velferdsordninger og muligheter for alle til å realisere sitt potensial, sier Astrup, som mener budsjettforslaget er helt i tråd med det som ble lovet i valgkampen.

Tallenes tale

Opinions partibarometer er basert på 960 telefonintervjuer som er foretatt i perioden 4. til 10. november. 73 prosent har svart hva de ville ha stemt dersom det var stortingsvalg i morgen (endring fra oktober i parentes):

Ap ... 42,2 prosent (fram 3,2)

Høyre ... 22,0 prosent (tilbake 3,9)

Frp ... 11,4 prosent (tilbake 2,4)

SV ... 3,8 prosent (fram 1,1)

KrF ... 5,9 prosent (fram 1,4)

Sp ... 5,2 prosent (fram 0,6)

Venstre ... 3,9 prosent (tilbake 0,7)

Rødt ... 1,3 prosent (fram 0,7)

MDG ... 3,5 prosent (fram 0,5)

Andre 0,9 prosent (tilbake 0,5) (ANB)

Artikkeltags