Renser i Norge – ikke i Tyskland

Frp-politikere besøkte nylig Herdecke i Tyskland, hvor Statkraft bygger gasskraftverk uten CO2-rensing.

Frp-politikere besøkte nylig Herdecke i Tyskland, hvor Statkraft bygger gasskraftverk uten CO2-rensing. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Regjeringen forlanger CO2-rensing av gasskraftverk i Norge. Samtidig bygger Statkraft to gasskraftverk uten rensing i Tyskland.

DEL

– Når regjeringen ikke pålegger sitt eget selskap å ha CO2-rensing, så bør de ikke stille dette kravet til andre selskaper. Dette er hykleri og dobbeltmoral, sier Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Frp-representanten ber regjeringen om å innta et mer ærlig standpunkt i den politiske debatten. Ketil-Solvik-Olsen har nylig besøkt gasskraftanleggene som Statkraft står bak på to steder i Tyskland.

– Her var CO2-rensing intet tema, sier han.

Moralsk ansvar

Solvik-Olsen viser til at rødgrønne politikere ofte sier at Norge har en moralsk forpliktelse til å kreve CO2-rensing på gasskraftverk i Norge.

– Men samtidig bygger statens eget selskap to gasskraftverk i Tyskland, uten at temaet har vært oppe til debatt. Hvordan henger regjeringens moral sammen – når man ikke bryr seg om CO2-utslipp som regjeringens selskap står for i Tyskland? Regjeringen er jo generalforsamling i det hundre prosent statlige Statkraft, sier Solvik-Olsen.

Han mener det er langt mellom retorikken om månelandingsprosjektet på Mongstad og praktisk politikk i statlig eide selskap.

– Også vi i Frp vil jobbe for å utvikle teknologien og har støttet bevilgninger til CO2-rensing i statsbudsjettet. Men tekologien må være god før vi bygger den ut i fullskala, sier Solvik-Olsen.

Bedre enn kull

Arbeiderpartiets energipolitiske talsmann Tore Nordtun avviser kritikken.

– Dette er slett ikke dobbeltmoral. I Norge har vi våre ambisiøse miljøstandarder, mens Tyskland har lagt seg på en annen linje. I Tyskland er hovedutfordringen å fase ut sterkt forurensende kullkraft, og da er Statkrafts gasskraftverk en god og miljøvennlig erstatning. Neste skritt vil være å fange opp CO2, og derfor er norske Mongstad et interessant prosjekt i europeisk sammenheng.

– Men burde ikke Norge gå foran ved å rense CO2-utslippene ved gasskraftverkene som Statkraft bygger i Tyskland?

– Da tror jeg ikke det ville blitt noen bygging i regi av Statkraft, sier Nordtun.

Liten troverdighet

Ketil Solvik-Olsen er overrasket over at regjeringen fortsatt har troverdighet i spørsmålet om rensing av klimagassen CO2 ved gasskraftverkene som nå bygges

– Retorikken har vist seg verdiløs på samtlige gasskraftprosjekt av betydning. Hele regjeringens gasskraftpolitikk har vært preget av brutte løfter og uavklarte standpunkt. På Mongstad og Kårstø svinger de riktignok i en mer realistisk retning, men tenk hvor mye usikkerhet de rødgrønne har skapt underveis på grunn av sin interne krangel og dårlige analyser. De har bommet eller forlovet seg på Kårstø, Tjeldbergodden, Mongstad, Melkeøya og Skogn, sier Solvik-Olsen. (ANB)

Artikkeltags