Retur av afghanere trappes opp

Politiet har fjernet afghanerne som demonstrerte utenfor Stortinget.

Politiet har fjernet afghanerne som demonstrerte utenfor Stortinget. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Oslo tingrett ga torsdag Politiets utlendingsenhet (PU) en frist på 14 dager for å få tvangsreturnert 21 unge afghanere som har fått avslag på sin asylsøknad.

DEL

Siden avtalen mellom de afghanske myndighetene, FNs høykommissær for flyktninger og UDI ble inngått for to år siden har PU brukt over 25 måneder på å tvangsutsende 150 afghanere i samme kategori, ifølge UDI.

I samme periode har 66 personer valgt å returnere frivillig etter at de har fått endelig avslag på sine asylsøknader. De som returnerer frivillig får 12.000 kroner mer i økonomisk støtte enn de som tvangsutsendes.

Hvis PU ikke finner at sikkerheten i Afghanistan er god nok til at de kan øke tempoet i hjemsendelsene, vil de afghanerne som nå er varetektsfengslet i 14 dager neppe få forlenget fengsling.

Klar forutsetning

Etter aksjonen foran Stortinget natt til torsdag pågrep politiet 41 afghanere som alle har fått endelig avslag på sin asylsøknad, og som skulle vært utsendt. Likevel ble 20 av dem satt på frifot etter fire timer.

De resterende 21 ble plassert på utlendingsinternatet på Gardermoen. Elleve av dem ble i løpet av torsdagen varetektsfengslet med plassering på internatet. Ytterligere ti vil trolig bli fengslet fredag.

Begrunnelsen for fengslingene var ifølge tingretten faren for at de pågrepne ellers ville unndra seg utreise, men samtidig fastslo tre forskjellige tingrettsdommere at politiet ikke kan holde afghanerne i varetekt utover to uker.

Treg retur

Noe av grunnen til at politiet uten videre lot de 20 afghanerne gå etter å ha vært pågrepet, er at tvangsreturene tar lang tid å gjennomføre. Siden avtalen ble inngått i august 2005 er det i gjennomsnitt returnert seks afghanere i måneden. Nå skal PU sende ut 21 på 14 dager.

Avtalen mellom høykommissæren, de afghanske myndighetene og UDI ble fornyet så sent som i slutten av mai i år. Den fastslår at alle som reiser frivillig får 25.000 kroner i støtte for å re-etablere seg i det afghanske samfunnet. De som blir tvangssendt får 13.000 kroner.

I samme periode har flere millioner afghanere returnert fra flyktningleirer i Pakistan og Iran. Det spesielle med den norske returpraksisen er at den bare omfatter unge, friske menn mens familiefedre og familier med avslag har fått bli inntil videre.

Tilbake foran Stortinget

Torsdag kveld var de 20 afghanerne som ble satt fri samme morgen tilbake foran Stortinget, melder NRK.

Det ble gjennomført en ny demonstrasjon med appell fra blant andre stortingsrepresentant Ågot Valle (SV). Hun mente situasjonen i Afghanistan var forverret, og støttet demonstrantenes ønske om å forbli i Norge. (ANB-NTB)

Artikkeltags