Sier nei til EU-kontor

Stortingsrepresentant Bendiks Arnesen (Ap)vil ikke ha noen eget nordisk EU-kontor i Brussel.

Stortingsrepresentant Bendiks Arnesen (Ap)vil ikke ha noen eget nordisk EU-kontor i Brussel. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Nordisk råd ønsker et tettere samarbeid med EU, men norske politikere sier nei til forslaget om et nordisk EU-kontor i Brussel.

DEL

– Vi mener det er nok kontorer som det er. Det viktige er å jobbe slik at vi får en samstemt nordisk stemme overfor EU, sier stortingsrepresentant Bendik Arnesen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det finnes etter hvert mange parlaments- og partiansatte i Brussel som man bør få etablert et godt samarbeid med, sier Arnesen.

Han viser til at det vil koste to-tre millioner å etablere et eget nordisk EU-kontor i Brussel.

– Nordisk råd har begrenset med penger, og vi forsøker snarere å stramme inn enn å åpne pengesekken, poengterer Arnesen.

Mindre byråkrati

Arnesen leder den norske delegasjonen under Nordisk råds samling i København denne uka. Han ønsker en omlegging av Nordisk råds arbeid slik at politikerne tar tilbake mer makt fra de nordiske byråkratene i København.

– Det var KrFs Dagfinn Høybråten som først tok til orde for en slik reform, og nå følger vi opp i samme gate fra norsk side. Nå må de folkevalgte ta tilbake makten, og så må vi få mer fart på arbeidet i Nordisk råd, sier Arnesen.

Han mener det er viktig å få slått fast at ministrene skal ta stilling til forslag fra Nordisk råd innen fire måneder. I dag er situasjonen at det går lang tid før mange av forslagene blir realisert, ofte går det så lenge at forslagene har gått ut på dato.

Nordområdene

Arnesen er videre opptatt av klimatrusselen og havovervåking i nordområdene.

– Vi må få på plass bedre havovervåking i tråd med det som er skissert i rapporten til Thorvald Stoltenberg. Jeg vil spesielt peke på det faktum at smeltingen av is går stadig fortere. Dermed blir større områder isfrie. Da må vi være forbedt på økt trafikk av transportskip og cruiseskip i disse områdene. Derfor må beredskapen styrkes, sier Arnesen.

Har er skeptisk til at Nordisk råd nesten automatisk blar opp penger dersom prosjektene inneholder ordet globalisering.

– Her må vi prioritere, og da velger jeg å slå et slag for det globale frølageret inne i fjellet utenfor Longyearbyen. Det er bekymringsfullt at lageret sliter økonomisk. Vi må få orden på dette slik at vi beholder den unike kompetansen på Svalbard, sier Bendik Arnesen. (ANB)

Artikkeltags