Sivs regjering

Tekst til bilde nr 20090522-102:Utenriks- eller velferdsminister. Carl I. I Hagen får den taburetten han vil ha i Sivs regjering. (Foto: Terje Pedersen, ANB)

Tekst til bilde nr 20090522-102:Utenriks- eller velferdsminister. Carl I. I Hagen får den taburetten han vil ha i Sivs regjering. (Foto: Terje Pedersen, ANB) Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Frp er alt i gang med på legge regjeringskabalen.

DEL

– Frp har aldri vært bedre forberedt på å ta regjeringsansvar, sa en selvsikker Siv Jensen til et jublende Frp-landsmøte fredag.

Fremskrittspartiet forbereder seg selvsikkert på å ta sete ved Kongens bord. Dagsavisen har snakket med en lang rekke sentralt plasserte kilder i partie om hvem som kommer til å sitte i en eventuell Jensen-regjering etter valget. Frp-toppene er påfallende samstemte i personvalgene.

Færre statsråder

Frp ønsker å slå sammen flere departementer, slik at det bare blir 13 totalt. Hensikten med dette er å skape et mer effektivt byråkrati og å sette saksområdene inn i en større sammenheng. Disse forslagene til endringer vil bli presentert sammen med partiets «100-dagersprogram» i juni.

Landbruks- og fiskeridepartementene legges inn i et mer slagkraftig Næringsdepartement. Her trekkes stortingsrepresentant Øyvind Korsberg fram som en god statsråd. Miljøverndepartementet slås sammen med Olje- og energidepartementet. Ketil Solvik-Olsen betegnes som en selvskreven minister på dette området.

Et helt nytt departement for innvandring og integrering vil bli opprettet om Frp får makten, for å skape et sterkere politisk fokus på disse saksområdene. Innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen blir betraktet som et godt navn til jobben som «innvandringsminister».

Hva med Carl?

Meningene er delte om hvilken statsrådspost Carl I. Hagen bør få. Han nevnes både som utenriksminister og som sjef for et nytt Velferdsdepartement. Dersom Hagen har overskudd og lyst på en meget krevende jobb som velferdsminister vil de fleste foretrekke ham her.

Frps mangeårige forsvarspolitiker Hans J. Røsjorde, som nå er fylkesmann i Oslo og Akershus, nevnes som en sterk kandidat til å bli utenriksminster. Han nyter respekt i de andre partiene på høyresiden, har bred parlamentarisk erfaring og han har en rund og lite konfronterende stil.

Tidligere Frp-kronprins Tor Mikkel Wara er høyaktuell som finansminister.

Flere kilder peker på at Frp kan få problemer med å fylle alle postene. Særlig er Justis- og Kunnskapsdepartementet vanskelig. En løsning er å slå sammen utdanningsfeltet og familiepolitikken til et gigantdepartement - og la Oslos byråd for velferd, Sylvi Listhaug, bestyre det.

Frps justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen er Frps beste kort som justisminister. Men flere frykter at han kan bli for svak. Her jaktes det på et annet navn.

Frps nestleder Per Arne Olsen er etter det Dagsavisen erfarer svært aktuell som ny parlamentarisk leder dersom Siv Jensen skal inn i regjering.

Artikkeltags