Skremmer med de blåblå

Det var god stemning på de rødgrønne partienes fellesseminar onsdag. Statsminister Jens Stoltenberg, senterpartileder Liv Signe Navarsete og leder av SV Audun Lysbakken sto naturlig nok i sentrum.

Det var god stemning på de rødgrønne partienes fellesseminar onsdag. Statsminister Jens Stoltenberg, senterpartileder Liv Signe Navarsete og leder av SV Audun Lysbakken sto naturlig nok i sentrum. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

De rødgrønne partiene har allerede pekt ut Høyre og Frp som motstandere ved stortingsvalget neste år.

DEL

Det kom klart fram på det rødgrønne fellesseminaret som ble holdt onsdag.

– Dersom de borgerlige får flertall, er en regjering av Høyre og Fremskrittspartiet det mest sannsynlige alternativet, sier statsminister Jens Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Jeg oppfatter en regjering av Høyre, KrF og Venstre som helt urealistisk, både i kraft av styrkeforholdet mellom partiene og fordi Fremskrittspartiet aldri går med på det igjen, sier statsministeren og viser til at Frp ikke vil støtte en regjering som partiet selv ikke er en del av.

– Det må vi tro dem på. Frp har jo prøvd en ordning hvor partiet har vært støtteparti for en Bondevik II-regjering. Derfor er det troverdig når Frp sier at partiet aldri går med på en slik modell igjen, sier Jens Stoltenberg.

Klare alternativer

På seminaret sa Stoltenberg at det er en fordel med klarer regjeringsalternativer foran et valg. Han avviste at de rødgrønne er preget av regjeringsslitasje.

– Vi er fullt i stand til å vinne valget i 2013. Nå skal vi skape forventning og begeistring, sa han og konkluderte med situasjonen på borgerlig side er mindre uklar enn tidligere.

– Det nye de siste årene er at Høyre er villig til å danne regjering med Fremskrittspartiet. Det gir grunnlag for mobilisering. Vi har en plan, og det er plan A. De andre partiene har ikke helt avklart hva som er deres plan, sa Stoltenberg og kom med et forsiktig hint til KrF og Venstre som etter statsministerens mening som har mest å hente hos de rødgrønne på områder som går på rettferdig fordeling, fellesskap, internasjonal solidaritet og miljø.

KrF med likevel?

Sp-leder Liv Signe Navarsete svarte «tja» på spørsmål om hun ønsker KrF med på laget. Hun hevdet at de alternative statsbudsjettene er avslørende for de borgerliges skattelettelser, landbrukspolitikk og distriktspolitikk.

– Det overgår min forstand at Venstre og KrF kan forhandle klimapolitikk med Frp, sa Navarsete.

SV-leder Audun Lysbakken advarte mot en borgerlig politikk med skattelettelser, økt adgang til midlertidige ansettelser, privatisering og konkurranseutsetting.

Klar motstand

– Det er bra at vi nå får tydeligere motstand, sa Lysbakken. Han mener at man må se på hva de borgerlige partiene faktisk står for, ikke bare høre på hva som sies.

Statsministeren sa at de rødgrønne kan vinne valget ved å få velgerne opp fra sofaen. SV-lederen manet til å ha tro på prosjektet kombinert med en politikk for forandring. (ANB)

Artikkeltags