Sp refser klubb-Norge

Senterpartiet mener norske klubber må ta seg sammen for å begrense fattigdomsproblemene i breddeidretten.

Senterpartiet mener norske klubber må ta seg sammen for å begrense fattigdomsproblemene i breddeidretten. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Marit Arnstad (Sp) synes prishysteriet i breddeidretten er urovekkende.

DEL

– Det skal ikke koste flere tusen kroner i året å være med i en idrettsklubb. Når ikke alle får prøve seg, bidrar det til skjevhet, utenforskap og stigmatisering. Klubbene må ta seg sammen, sier Marit Arnstad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Kraftig oppgjør

Debatten om prisgaloppen i norsk breddeidrett raser.

– Klubbene må ta innover seg at aktiviteten må holdes på et nivå som gjør at trenings- og medlemsavgiften ikke blir for høy. Klubbene må tilpasse ambisjonene sånn at det ikke blir for dyrt å være med. I verste fall snevres gruppen inn til dem som er ivrigst eller har best råd. Norsk idrett er ikke organisert på den måten, understreker Arnstad.

Hun er opptatt av at samfunnet gjennom tippemidlene bruker mye penger på idretten.

– Klubber som bygger anlegg på dugnad, er nødt til å betale moms som verken private utbyggere eller kommunene trenger å betale. Det går ikke an, sier Arnstad, og utdyper:

– Ordningen vi har for refusjon av moms strekker ikke til. Den potten blir for liten hvert år. Dette må bli en rettighetsbasert ordning, og klubbene må få fratrekk for momsen. Dugnadspengene skal ikke gå med på å betale moms til staten, mener Sps parlamentariske leder.

Marit Arnstad.

Marit Arnstad. Foto:

Hun ser også for seg at klubbene kan drive med utleie og gjenbruk av utstyr.

– Samfunnet satser store penger på idretten. Er det da riktig å kreve flere tusen kroner av barn som vil drive med idrett? Jeg synes ikke det går an.

Sterk balansegang

Leidulf Gloppestad i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane er én av hele 105 Sp-ordførere i Norge. Han fokuserer kontinuerlig på å redusere prispresset i breddeidretten og inviterte seg selv til styrene i alle idrettslag og organisasjoner i kommunen for å se hvordan de jobber.

Det skal ikke koste flere tusen kroner i året å være med i en idrettsklubb.

Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet

– Vi må finne en sterkere balansegang for å dempe prisgaloppen og gjøre det mulig og interessant ikke å være med på absolutt alt, sier han til ANB.

Gloppen har blant annet søkt om tiltaksmidler i Barne- og Familiedepartementet for å gi et lavterskeltilbud og dermed unngå stigmatisering. Ordføreren bor i et område som ligger lavt på inntektsstatistikken og har mange flyktninger.

– Vi må prøve å tilrettelegge for alle, men også ta hensyn og bry oss om de som ikke ønsker å være med på aktivitetstilbudet i kommunene, sier han. (ANB)

Artikkeltags