Sparer Lofoten – åpner Barentshavet

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap), SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Liv Signe Navarsete bekreftet på en pressekonferanse fredag ettermiddag at det ikke blir konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap), SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Liv Signe Navarsete bekreftet på en pressekonferanse fredag ettermiddag at det ikke blir konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Den rødgrønne regjeringen sparer Lofoten og Vesterålen i denne omgangen, men gir grønt lys for Barentshavet.

DEL

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener regjeringen har kommet fram til et godt kompromiss som er til det beste for landet. Regjeringskollegene SV og Senterpartiet har fått gjennomslag for kravet om at det ikke blir konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i denne stortingsperioden.

– Dette innebærer en god og balansert løsning for hvordan vi håndterer olje, gass, fisk og miljø i nordområdene, sa Stoltenberg på regjeringens pressekonferanse fredag.

– SV-leder Kristin Halvorsen er enig med Stoltenberg.

– Dette betyr at de mest sårbare områdene, som vi har ansvar for å forvalte for de kommende generasjoner, ikke åpnes for boring eller konsekvensutredning, sa Halvorsen på regjeringens pressekonferanse fredag.

Barentshavet

I stedet for konsekvensutredning vil regjeringen innhente mer informasjon om de omstridte områdene i Nordland og Troms, der Olje- og energidepartementet får i oppgave å hente inn kunnskap om virkninger av en petroleumsvirksomhet.

Derimot åpner regjeringen for oljeleting i det sørlige Barentshavet. Så snart avtalen med Russland om delelinjen i Barentshavet er underskrevet, gir regjeringen grønt lys til starte arbeidet med oljeleting i området.

– Når overenskomsten med Russland ratifiseres, vil regjeringen igangsette konsekvensutredning vest for avgrensningslinjen, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

– Regjeringen vil så legge fram en stortingsmelding hvor vi anbefaler åpning av disse områdene for petroleumsvirksomhet, legger han til.

– Historisk

Senterparti-leder Liv Signe Navarsete mener regjeringen har tatt en historisk avgjørelse som er god både for dem som er opptatt av fornybare fiskeressurser og dem som er opptatt av næringsinteresser.

– Dette er en historisk avgjørelse. Det er ikke mange som evner å balansere disse hensynene på samme måte som Norge. Vi skal være en nasjon som ivaretar behov for mat, også når olje- og gassressursene tar slutt, sier Navarsete.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) er strålende fornøyd med regjeringens beslutning om å hente inn mer kunnskap om havområdene i Lofoten.

– Som fiskeri- og kystminister har jeg ansvaret for å oppfylle regjeringens visjon om å være verdens største sjømatnasjon. Hva vi gjør i Lofoten og i Barentshavet er helt sentralt i å oppnå dette målet, sa Berg-Hansen under regjeringens pressekonferanse fredag.

Hun understreket at oljevirksomheten, som er en virksomhet med begrenset levetid, ikke må ødelegge for innhøsting av havets levende ressurser.

– Når oljen en gang tar slutt, skal vi fortsatt leve at fisken i havet, sa Berg-Hansen.

God tone

Det har vært en god stemning og stor samarbeidsvilje i regjeringen under forhandlingene om en løsning for Lofoten, Vesterålen og Senja, ifølge miljøminister Erik Solheim (SV).

– La meg starte med å gi honnør til statsministeren. Jeg sa for et par dager siden at mediene ville vært overrasket hvis de hadde vært flue på veggen og kunnet se hvor god tone det var i regjeringen under diskusjonen om disse spørsmålene, sa Solheim på fredagens pressekonferanse.

Han mener at selv om mediene har gitt et annet inntrykk, har det i regjeringen vært en veldig grundig debatt om saken.

– Vi har vært veldig grundige og gått gjennom alle de faglige sidene rundt dette med det formålet å få til en bred og balansert løsning, sa Solheim. (ANB-NTB)

Artikkeltags