Sperregrensen avgjør

Frps Siv Jensen svinger mer på målingene enn Høyres Erna Solberg.

Frps Siv Jensen svinger mer på målingene enn Høyres Erna Solberg. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Klart borgerlig flertall, store variasjoner for Frp og ørsmå marginer som kan avgjøre det hele, oppsummerer to meningsmålinger lørdag.

DEL

Høyre er største parti i begge målingene med en oppslutning på 33,8 prosent hos Respons i Aftenposten og 32,1 prosent hos Norfakta for Nationen og Klassekampen. Det er en fremgang på henholdsvis 0,8 og 0,4 prosentpoeng fra forrige måned.

Ifølge nettstedet Poll of polls, som analyserer og beregner gjennomsnitt for meningsmålinger, er Høyres måling det sterkeste partiet har oppnådd hos Respons siden august 2011 og det beste noensinne hos Norfakta.

For Fremskrittspartiet spriker tallene betydelig. Frp måles til 12,0 prosent (+0,5) av Respons og 18,6 prosent (+1,8) av Norfakta.

Det gir en differanse for Frp på 6,6 prosentpoeng i de to målingene.

I tillegg sender målingen i Nationen og Klassekampen SV og Venstre under sperregrensen, mens begge så vidt klarer seg i Aftenpostens måling. Tallene er henholdsvis 3,9 (-0,9) og 4,2 (+0,5) for SV og 3,7 (uendret) og 5,3 (-2,5) for Venstre.

Mandatberegningen for de andre partiene påvirkes betydelig dersom SV og Venstre ikke kommer inn med rene distriktsmandat, men kun kan kjempe om et utjevningsmandat eller to. Den grensen går ved 4 prosent oppslutning.

De små marginene for småpartiene og usikkerheten knyttet til Frp gjør at det er helt åpent om det ligger an til at Høyre og Fremskrittspartiet danner regjering seg imellom eller om det dukes for en borgerlig firepartikoalisjon ved et eventuelt rødgrønt nederlag ved stortingsvalget i september 2013.

I Nationen og Klassekampen er det blå-blått flertall på 50,7 prosent. Det ville gitt Høyre og Frp 93 av 169 mandater på Stortinget. De rødgrønne får 38,2 prosent og 65 mandater.

Hos Aftenposten måles Høyre og Frp til 44,4 prosent, noe som ville gitt 82 av 169 mandater ved valg. Alternativet Høyre + Venstre + KrF ligger her hakk i hæl, med 80 mandater.

– Dette blir en kamp om marginer, slår professor og valgforsker Hanne Marthe Narud fast overfor avisen.

Høyre-leder Erna Solberg bekrefter at det kan bli blå-blå alenegang om Høyre og Frp vinner stortingsflertallet sammen i neste valg.

– Men selv om det kan bli flertall til Høyre og Frp, bør alle de fire borgerlige partiene være med i en borgerlig regjering, sier hun til NTB.

Hun legger til at målingen i Nationen og Klassekampen er spesiell, siden to partier faller under sperregrensen og mandatfordelingen derfor blir unaturlig.

Oppslutningen for de rødgrønne varierer fra 38,2 prosent hos Norfakta til 41 prosent hos Respons.

Arbeiderpartiet får henholdsvis 29,5 prosent (-1,3) og 32,4 prosent (+0,9), mens Senterpartiet måles til 4,8 prosent (uendret) hos Norfakta og 4,4 prosent (-0,8) hos Respons.

Sist Ap ble målt under 30 prosent av Norfakta var i juli i fjor. Partisekretær Raymond Johansen i Ap sier til Nationen at tallene ikke bekymrer ham.

– Vi ligger stabilt høyt og høyere enn ved samme tidspunkt før forrige stortingsvalg. Det nye er at Erna Solberg har åpnet for å regjere sammen med Frp, sier han.

KrF måles nær identisk i begge målinger, med en oppslutning på 4,5 (+0,2) hos Norfakta og 4,6 (+0,6) hos Respons. (ANB-NTB)

Artikkeltags