Starter parti mot nynorsk

Ved siden av å være norsklærer tjener Einar Smørdal penger på å oversette tekster fra bokmål til nynorsk. Likevel har han startet et eget parti mot nynorsk.

Ved siden av å være norsklærer tjener Einar Smørdal penger på å oversette tekster fra bokmål til nynorsk. Likevel har han startet et eget parti mot nynorsk. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Vekk med tvungen skriftlig nynorsk. Det er kampsaken til et nytt politisk parti.

DEL

Kort tid før fristen utløp tirsdag ettermiddag, leverte 69 år gamle Einar Smørdal inn 500 underskrifter og ei liste med 19 kandidater til Stortingsvalget til høsten.

Partiet den mangeårige norsklæreren står i spissen for; Ett (skrift) språk, vil inn på Stortinget fra Akershus for å kjempe mot nynorsk som tvungent skriftspråk i Norge. Partiet går først og fremst til kamp mot den obligatorisk sidemålsundervisningen i grunnskolen og i videregående skoler. Men de vil også jobbe for at Norge – eller Noreg som det heter på nynorsk – skal ha ett skriftlig språk i den offentlige forvaltningen.

Ett navn

– Det første vi må samles om er at vi får ett navn på landet vårt i passet, sier lektoren til Romerikes Blad.

69-åringen har vært norsklærer på Strømmen videregående skole i en årrekke. Men han er født og oppvokst på Sunnmøre og snakker selv klingende nynorsk.

Det forhindrer ikke at han på eldre dager ypper til ny og forsterket språkstrid. De siste dagene har han sammen med noen støttespillere besøkt videregående skoler i fylket for å samle nok underskrifter til å kunne stille liste ved høstens valg.

Selv om lista formelt ikke er godkjent av valgstyret, har han stor tro på at han til sommeren kan drive valgkamp for det nye språkpartiet.

Vil rydde opp

Nå vil 69-åringen avblåse en språkstrid som har ridd landet i over 100 år, og samtidig rydde opp i det han karakteriserer som en håpløs språksituasjon.

En situasjon han synes det er oppsiktsvekkende at folk på Østlandet har funnet seg i så mange år.

– Det må være valgfritt å lære et språk du ikke har bruk for. Derfor blir valgfritt sidemål i skolen den viktigste saken for oss.

Han understreker samtidig at det er skriftspråket han vil til livs – ikke de muntlige dialektene.

Ifølge Smørdal våger ikke dagens politiske partier å fremme forslag som for eksempel kan fjerne sidemålsstilen i skolen fordi de er redd for å miste stemmer i nynorskområdene.

– Det gir behov for et nøytralt parti – med et snevert siktemål – som kan fremme forslagene og få flertall for dem, sier han.

Feiret med champagne

Ideen om det nye partiet lanserte Smørdal i lokalavisa Møre i Volda for flere år siden. Han sa den gangen at han skulle starte et parti mot skriftlig nynorsk før han ble senil.

– Nå er jeg 69, så dette er kanskje min siste sjanse, sier lektoren som innrømmer at han sprettet champagnen da den fulltegnede lista ble levert tirsdag ettermiddag.

– Ivar Aasen-fenomenet har vært en ulykke for landet vårt, fastslår Smørdal. Det vil han nå gjøre noe med.

Sjekker listene

– Stortingslista fra partiet Ett (skrift) språk er levert innen fristen, bekrefter leder av utvalgssekretariatet i Akershus, Ole Kjendlie.

I likhet med andre lister skal sekretariatet nå gjennomgå de 500 navnene på underskriftslista og på selve stortingsvalglista. Her skal det blant annet sjekkes om adressene til personene på listene er reelle. Kandidatene få en melding fra sekretariatet. Fristen for å levere inn lister før årets stortingsvalg var tirsdag 31. mars. 19. mai tar valgstyret endelig stilling til hvilke partier som kan delta i valget. (ANB)

Artikkeltags