Stopper ikke vikardirektivet

Kristin Halvorsen (SV).

Kristin Halvorsen (SV). Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Selv om ledelsen i SV ønsker å ta dissens i regjeringen, vil det omstridte vikardirektivet bli vedtatt i Stortinget.

DEL

– Ledelsen anbefaler at det blir tatt dissens i saken, sier arbeidspolitisk talsperson Karin Andersen i SV til NTB.

Spørsmålet skal behandles på et ekstraordinært landsstyremøte så fort det er praktisk mulig. Det kan være i løpet av helgen, muligens neste uke, opplyser Andersen. Dermed går det mot at SV tar dissens i saken.

Hun sier at risikoen ved å si ja til direktivet er for stor.

– Fast jobb til flest mulig er viktigst for SV. SV går imot at Norge godtar EUs vikardirektiv fordi det vil øke risikoen for at arbeidsmiljøloven svekkes og flere må jobbe som vikarer og færre får fast jobb, sier Andersen.

Både Senterpartiet og SV mener at Norge bør reservere seg mot EUs vikardirektiv, men Sp vil først over helgen ta stilling til om partiet skal ta dissens i regjeringen.

Arbeiderpartiets stortingsgruppe vedtok før jul å gå inn for å innføre vikardirektivet i Norge. For å få direktivet innlemmet i norsk lovgiving må Ap søke støtte på borgerlig side.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til NTB at saken ikke er ferdigbehandlet i regjeringen, og at han forholder seg til at alle de tre regjeringspartiene arbeider for å finne en løsning.

– Jeg vil ikke spekulere om dette. Enten det blir på den ene eller andre måten har regjeringen tradisjon for å finne gode løsninger, sier Støre.

De tre største arbeidstakerorganisasjonene LO, YS og Unio har bedt Ap snu og sikre flertall for en norsk reservasjon mot direktivet. Men Ap-toppene har avvist at partiet kan komme til å endre syn. I stedet har arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) sagt at direktivet skal følges av en rekke tiltak som skal gjøre det lettere å svelge for LO og regjeringspartnerne.

Unio-leder Anders Folkestad er glad for at SV kommer til å ta dissens i regjeringen.

– Det markerer at SV mener alvor med sin motstand mot direktivet og at partiet tar på alvor de kritiske merknadene vi i arbeidstakerorganisasjonene har, sier Folkestad.

Han forventer nå at Senterpartiet også vil ta dissens i regjeringen. Det sammen mener YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

– Vi håper at denne synliggjøringen av dissensen nå vil legge press på Ap og få Sp til å tenke seg om en gang til. Det er fortsatt mulig å følge SV i denne saken, sier han.

SV og Sp har tidligere tatt dissens i regjeringen mot tjenestedirektivet og datalagringsdirektivet. Skulle det samme skje nå, blir det den tredje EU-dissensen så langt i den rødgrønne regjeringstiden. (ANB-NTB)

Artikkeltags