Lokaldemokrati rett i hånda

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) med det nye og brukervennlige designet på minsak.no.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) med det nye og brukervennlige designet på minsak.no. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det blir enklere å ta initiativ til saker du brenner for lokalt.

DEL

I løpet av januar lanserer Kommunal- og moderniseringsdepartementet en ny og mer brukervennlig mobilversjon av nettportalen minsak.no.

– Dette er en fin måte å få folk til å delta i politiske diskusjoner, få satt konkrete saker på dagsorden og sørge for at kommunestyre eller fylkesting må ta stilling til det, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Facebook

Den nye versjonen gjør det enkelt å sende inn et innbyggerforslag med mobiltelefonen din. Hvis du ønsker at kommunen eller fylkeskommunen skal gjøre noe med en sak, kan du foreslå og samle underskrifter ved hjelp av noen tastetrykk.

– Når folk bruker mobilen til å diskutere på Facebook eller søke informasjon, er tiden inne for å gjøre det samme med et innbyggerinitiativ, sier Sanner.

Samler du nok underskrifter, får du saken din til politisk behandling i kommunestyret eller fylkestinget. I kommunen trenger du underskrifter fra to prosent av innbyggerne, alternativt 300 personer i kommunen eller 500 personer i fylket.

Stoppet opp

Lokalhistoriker Dag Jarnøy benyttet seg av minsak.no for å få oppgradert minnesmerket over polfareren Roald Amundsen på Ekebergsletta i Oslo.

Han fikk samlet inn over 300 signaturer og oppnådde politisk flertall for saken i bystyret.

– Ordningen fungerte utmerket, og jeg fikk tatt saken et steg videre, men nå har alt stoppet opp i kommunen. Det er ikke blitt gjort noe med minnesmerket siden forslaget fikk bystyrets støtte i fjor vår, sier lokalhistorikeren til ANB.

Bruker du minsak.no til det du brenner for, er det enkelt å spre saken på sosiale medier. Det er flere eksempler på innbyggerforslag som har samlet nok underskrifter på få timer.

– Når sosiale medier knyttes opp mot et innbyggerintitiativ som lokalpolitikerne må ta stilling til, gjør det både diskusjonene og mulighetene større for folk flest, påpeker Sanner.

Dett er en fin måte for folk å delta i politiske diskusjoner.

Jan Tore Sanner, kommunal- og moderniseringsminister (H)

Forum for debatt

Siden starten i 2013 har 500.000 brukere besøkt minsak.no. Det er blitt opprettet om lag 1.000 saker, og 241 av forslagene er blitt innsendt som saker til 101 kommuner.

– Tradisjonelt har man gått på møter og skrevet i avisene for å skape engasjement. Nå er sosiale medier et forum for politisk debatt. Vi ønsker å legge til rette for å ta initiativ og være med i diskusjonen selv om man ikke er medlem av et kommunestyre eller fylkesting, sier Sanner. (ANB)

Flest innbyggerforslag

Disse kommunene har mottatt flest innbyggerforslag siden lanseringen av minsak.no i 2013:

Kommune

Opprettede saker

Sendt inn

Oslo

196

46

Bergen

65

23

Bærum

28

8

Stavanger

22

7

Lørenskog

17

7

Kristiansand

15

5

Trondheim

15

5

Drammen

12

4

Skien

10

3

Tromsø

17

3

 

 

 

Disse fylkeskommunene har mottatt flest innbyggerforslag siden lanseringen av minsak.no i 2013:

 

Opprettede saker

Sendt inn

Sogn og Fjordane

11

5

Akershus

18

4

Hordaland

20

3

Nordland

7

2

Troms

10

2

Artikkeltags