Til kamp mot mødredødelighet

Jonas Gahr Støre (Ap) håper Norge og USA kan danne en kraftfull allianse i kampen mot mødredødelighet. Til høyre forutenriksministeren ser vi tre mødre, Hillary Clinton, kronrpinsesse Mette-Marit og dronning Sonja. Helt til høyre Oslo-ordfører Fabian Stang.

Jonas Gahr Støre (Ap) håper Norge og USA kan danne en kraftfull allianse i kampen mot mødredødelighet. Til høyre forutenriksministeren ser vi tre mødre, Hillary Clinton, kronrpinsesse Mette-Marit og dronning Sonja. Helt til høyre Oslo-ordfører Fabian Stang. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) håper Norge og USA kan danne en kraftfull allianse i kampen mot mødredødelighet.

DEL

USAs utenriksminister Hillary Clinton lanserer fredag ettermiddag et initiativ for å redde mødre fra å dø mens de er gravide eller når de føder barn.

I den forbindelse lover Norge å gi 500 millioner kroner over en femårsperiode til det amerikanske initiativet Saving Mothers, Giving Life.

Da Clinton ankom Oslo rådhus, der hun skulle tale på en helsekonferanse, viste hun spesiell interesse for ordførerkjedet til Fabian Stang. Det viser St. Hallvard, som ble gjort til helgen etter at han forsøkte å redde en gravid kvinne.

Støre peker på at det er gjort store framskritt på andre helseområder, som barnedødelighet og aids.

– Et område som er blitt hengende etter, er mødredødelighet, at flere hundre tusen kvinner dør i barsel. Det er en katastrofe for dem og for familiene, og det er et uttrykk for at vi ikke gjør nok og ikke gjør de riktige tingene, sier Støre. Han ser på dette som ikke bare et helsespørsmål, men som et spørsmål om internasjonal sikkerhet.

Norge vil bidra med økonomisk støtte og fagfolk til det amerikanske initiativet som lanseres på en konferanse i Oslo rådhus.

Kontroversielt

Støre medgir at spørsmål om prevensjon og abort, som er nært knyttet til kvinners helse verden over, er vanskelige i USA. Konservative krefter legger begrensninger på hva amerikanske bistandspenger kan brukes til.

– Det har ikke direkte påvirkning på denne saken, sier Støre. Han viser i stedet til at både republikanske og demokratiske regjeringer i USA har vært sterkt engasjert i global helse, og spesielt i å bekjempe barnedødelighet.

– Vi må bruke de gode kreftene for alt det er verdt. Generelt sett er det så mange gode krefter på amerikansk side at vi har nok å jobbe med, sa Støre før han tok imot Clinton utenfor Oslo rådhus.


Gir mer enn USA

USAs utenriksminister Hillary Clinton takker for Norges støtte til et nytt initiativ for å bedre mødres helse.

– Norge har lenge skjønt at en nasjons stabilitet avhenger av befolkningens velferd, sa Clinton da hun talte på en helsekonferanse i Oslo rådhus fredag.

Norge lover å gi 500 millioner kroner til initiativet Saving Mothers, Giving Life, som Clinton lanserte fredag. USA bidrar selv med 75 millioner dollar, tilsvarende 460 millioner kroner.

Under en pressekonferanse etter helsekonferansen sa Clinton at hun hadde hatt meget konstruktive samtaler både utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tidligere på dagen.

Hun sa videre at mye av hensikten med hennes besøk er å takke Norge for den innsats landet gjør på en rekke områder der også USA er engasjert.

– I USA setter vi stor pris på det arbeidet Norge gjør for å bedre helsesituasjonen i mange land i verden, sa Clinton.

Også norske soldaters innsats i Afghanistan ble gjenstand for utenriksminister Clintons ros.

Hun holdt pressekonferansen sammen med Støre, som konstaterte at Clinton har et betydelig engasjement for utvikling av nordområdene. De to var enige om at USA og Norge bør samarbeide i Arktis. (ANB-NTB)

Artikkeltags