Tøffest mot klimagass

Ap-representantene Asmund Kristoffersen (t.v.) og Terje Aasland er stolte over at Norge velger et strengere regime enn EU for å kutte klimagassutslippene i industrien.

Ap-representantene Asmund Kristoffersen (t.v.) og Terje Aasland er stolte over at Norge velger et strengere regime enn EU for å kutte klimagassutslippene i industrien. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Norge innfører nå verdens strengeste lovverk for industriens utslipp av klimagasser.

DEL

– Kvotesystemet vil omfatte 40 prosent av de nasjonale utslippene av klimagassen CO2. Norge velger et strengere regime enn EU, sier stortingsrepresentant Asmund Kristoffersen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Kyoto-avtalen

Søndag ble det klart at de rødgrønne partiene på Stortinget støtter regjeringens forslag til lov som regulerer hvordan industrien skal kunne kjøpe kvoter i tråd med Kyoto-protokollen. Norge slutter seg til EUs system for kvotehandel, men velger altså et strengere regime.

Stortingsrepresentant Terje Aasland (Ap) forteller at eksisterende industri får gratiskvoter for utslipp fra prosessen og 87 prosent gratis kvoter for utslipp fra energiproduksjonen.

Tøft for ny industri

– Men det legges ikke inn noen reserve for ny industri eller økt kapasitet slik man han gjort i EU, sier Kristoffersen.

– Så dere vil altså fryse dagens industristruktur?

– Det skal koste å slippe ut klimagasser, men norske bedrifter får en større mulighet til å kjøpe billige kvoter i utviklingsland, sier han. Bedriftene kan altså handle kvoter i de tilfellene de ikke klarer å redusere utslippene.

– Et grunnleggende prinsipp er at landene kan slippe ut mer klimagasser enn landene har forpliktet seg til – dersom det kjøpes kvoter for tilsvarende reduksjoner i andre land, sier han og forteller at det vil lønne seg å redusere utslippene der det er billigst.

Mo i Rana

De rødgrønne på Stortinget har gjort en endring i forhold til regjeringens lovforslag: Kalkbedriften i Mo i Rana vil få et slags unntak.

– Det er en håndfull bedrifter som kommer uheldig ut. Det vil være spesielt uheldig dersom kalkbedriften i Mo i Rana må legges ned, mens man i stedet må importere det samme produktet til jernverket i Mo. Derfor har det vært maktpåliggende for oss å justere på ordningen uten at selve systemet blir uthult, sier Asmund Kristoffersen.

Tre mekanismer

Kristoffersen gjør det også klart at det ikke vil bli tildelt gratiskvoter til noen etter 2012, men situasjonen skal da vurderes i lys av EUs politikk på området.

Kyoto-protokollen legger opp til tre virkemidler for å redusere klimagassutslippene:

* Handel med utslippskvoter.

* Prosjektsamarbeide med industriland.

* Prosjektsamarbeid med utviklingsland. (ANB)

Artikkeltags