– Vil forene amerikanerne

Donald Trump blir USAs neste president.

Donald Trump blir USAs neste president. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Donald Trump tok til orde for samhold i USA i sin seierstale onsdag morgen.

DEL

I talen rakte han ut en hånd til sine politiske motstandere.

– Nå er det på tide at republikanere og demokrater kommer sammen som et forent folk, sa Trump.

Han fortalte at Hillary Clinton har ringt ham og erkjent valgnederlaget.

– Hun har jobbet veldig hardt over en svært lang periode. Vi skylder henne takknemlighet for det hun har gjort for landet, sa Trump.

– En bevegelse

I talen hevdet Trump at det ikke var en valgkamp som førte ham fram til seier – men en bevegelse som besto av millioner av vanlige menn og kvinner. Valgkampen er over, men vårt arbeid med denne storslåtte bevegelsen har så vidt begynt, fastslo Trump.

– Jeg ser fram til å være presidenten deres, sa Trump, som ytret håp om at amerikanerne vil være stolte når hans tid som president er over.

– Ingenting vi ønsker for vår framtid, er utenfor rekkevidde, sa han videre.

Slik reagerte en Hillary Clinton-tilhenger da valgresultatet var klart.

Slik reagerte en Hillary Clinton-tilhenger da valgresultatet var klart. Foto:

Trump sa også at USA «vil komme godt overens» med alle nasjoner som ønsker å komme godt overens med USA.

– Jeg vil si til verdenssamfunnet at selv vi om vi vil sette USAs interesser først, vil vi opptre retteferdig overfor alle.

Økonomisk vekst

Trump lovet også, som under valgkampen, at hans administrasjon vil doble USAs økonomiske vekst.

– Vi vil sørge for at millioner av folk kommer i arbeid mens vi bygger opp vår infrastruktur, sa Trump.

Ingenting vi ønsker for vår framtid, er utenfor rekkevidde.

Donald Trump, nyvalgt president i USA

Den nyvalgte presidenten lovet videre støtte til USAs veteraner.

– Vi vil ta godt vare på våre veteraner. Jeg har blitt kjent med mange av dem i løpet av denne 18 måneder lange reisen, sa Trump.

Norsk sikkerhet

– Samarbeidet mellom USA og Europa er selve bærebjelken i norsk sikkerhetspolitikk. Det er i USAs interesser å opprettholde et fortsatt godt samarbeid med NATO, sier statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg.

Statsminister Erna Solberg. Foto:

Statsministeren sier hun ikke vil kommentere det amerikanske valget på annen måte enn å si at nå starter arbeidet for å ivareta norske interesser.

– Vi jobber med å skaffe oss gode kontakter. Vi vil skape gode bånd og muligheter for gode løsninger, sier Solberg.

– Jeg er glad for at Trump nå nettopp inviterte til et bredt samarbeid. Valgkampen er over og nå må man stå sammen. USA er vår nærmest allierte og vi har felles verdier. Vi ønsker å videreføre det gode samarbeidet, sa Solberg videre.

Gratulasjoner

NATO-sjef Jens Stoltenberg var blant dem som onsdag morgen gratulerte Trump med valgseieren, og sa at han ser fram til å samarbeide med ham.

Jens Stoltenberg gratulerte Donald Trump.

Jens Stoltenberg gratulerte Donald Trump. Foto:

– Det er viktig å styrke de transatlantiske båndene. Vi står overfor viktige sikkerhetsutfordringer som hybridkrig og kampen mot terrorisme, og USAs ledelse er viktig som alltid. Et sterkt NATO er bra for USA og for Europa, sa Stoltenberg.

EU-parlamentets president Martin Schulz sier imidlertid på sin side at forholdet mellom EU og USA vil bli vanskeligere med Trump som president. Nære forbindelser mellom EU og USA er avgjørende for stabiliteten i verden, sier Schulz.

– EU vil opprettholde forholdet. Det håper jeg også at USAs nye president vil, skriver han i en uttalelse, der han samtidig ønsker Trump lykke til.

(ANB-NTB)

Fakta om Donald Trump

 • Nyvalgt president i USA for Det republikanske partiet.
 • Født 14. juni 1946 i Queens i New York.
 • Studerte økonomi ved Wharton School of Business i Pennsylvania.
 • Jobbet i selskapet til faren, eiendomsmagnaten Fred Trump, og startet etter hvert sin egen eiendomsvirksomhet. Eier også flyselskaper og kasinoer. Tidligere medeier i Miss Universe-organisasjonen og produsent og vert for realityshowet «The Apprentice» på TV-kanalen NBC.
 • Selskapene hans måtte refinansieres etter økonomiske problemer tidlig på 90-tallet.
 • Ingen politisk karriere før han kastet seg inn i den republikanske nominasjonskampen i fjor.
 • Markerte seg i valgkampen med trakassering av politiske rivaler og hissige utfall mot blant andre muslimer og meksikanere. Fikk massiv kritikk da han sa at alle muslimer inntil videre må nektes innreise til USA.
 • Valgkampen hans var preget av skepsis til frihandel og løfter om å hindre tap av arbeidsplasser i USA.
 • Gift med Melania Trump. Fem barn fra tre ekteskap. (ANB-NTB)

Fakta om Trumps politiske program

 • Økonomi: Økonomien skal vris tilbake fra tjenester til industriproduksjon. Han vil spesielt satse på tradisjonell industri og tradisjonelle energikilder.
 • Arbeidsplasser: Lover nye arbeidsplasser i industrien og fossil energi. Arbeidsløse kullgruvearbeidere i Kentucky og West Virginia skal få igjen jobbene sine. Ulovlige innvandrere skal utvises.
 • Skatt: Selskapsskatten skal kuttes fra 35 prosent til 15 prosent, for å oppmuntre selskapene til å flytte industriproduksjonen tilbake til USA. Han vil også senke skatten på lav inntekt.
 • Helsevesen: Obamacare skal avskaffes. Innbetalinger til helseforsikring skal kunne trekkes fra på skatten.
 • Utenrikspolitikk: USAs nasjonale interesser skal settes først. Landets allierte må bære mere av kostnadene for sitt eget forsvar. Den amerikanske militære tilstedeværelse i utlandet skal bygges ned. Samtidig lover Trump å trappe opp kampen mot terrorisme.
 • Guantánamo Bay: Fangeleiren skal opprettholdes og bruken av vanntortur gjenopptas.
 • Handel: Trump er motstander av frihandelsavtaler, som TTP og TTIP, som han mener koster USA arbeidsplasser. Her går han imot Det republikanske partiets tradisjonelle politikk på dette området.
 • Innvandring: Sterkt mot noen form for amnesti for USAs 11 millioner ulovlige innvandrere. Har markert seg med sitt krav om en grensemur mot Mexico.
 • Abort: Trump sa i mars at kvinner som tok abort burde straffeforfølges, men gikk senere tilbake på dette. Han vil fortsatt ha strengere abortlov og vil kutte alle bevilgninger til familieplanleggingsorganisasjonen Planned Parenthood.
 • Samkjønnede ekteskap: Motstander, men regnes likevel som liberal på dette feltet innenfor Det republikanske partiet. Tar avstand fra diskriminering av homofile.
 • Dødsstraff: Sterk tilhenger, spesielt i saker som gjelder drap på politifolk.
 • Retten til å bære våpen: Sterk tilhenger.
 • Kriminalitetsbekjempelse og sikkerhet: Ønsker økt bruk av raseprofilering, der myndighetene plukker ut folk etter utseende eller kjennetegn som knytter dem til en bestemt etnisk gruppe eller religion. Avviser at det er et rasismeproblem i politiet. (Kilde: DPA)

Fakta om forholdet mellom USA og Norge

 • Eksport: USA var det fjerde største mottakerlandet for norsk eksport i 2015. De mottok varer til en verdi av 32,2 milliarder kroner. Det var varegruppene maskiner og transportmidler samt fisk som økte mest.
 • Import: USA er Norges tredje viktigste handelspartner når det gjelder import av varer (27 milliarder kroner).
 • Militært samarbeid: Norge er alliert med USA i forsvarsalliansen NATO og har også bidratt til USA-ledede militæraksjoner, blant annet i Afghanistan.
 • Etterretningssamarbeid: Norge har et tett etterretningssamarbeid med USA.
 • Forskning og utdanning: Norske forskere har utstrakt kontakt med amerikanske forskningsmiljøer. I 2012/2013 var det 1.650 norske gradsstudenter og 1.523 delstudenter registrert ved amerikanske institusjoner. Samtidig studerte 484 amerikanere i Norge. (Kilde: SSB, norway.org, SIU)

Artikkeltags