– Utrolig konservative

Venstre og leder Trine Skei Grande oppsummerte det siste politiske året onsdag.

Venstre og leder Trine Skei Grande oppsummerte det siste politiske året onsdag. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Dagens rødgrønne regjering er den mest konservative Venstres leder Trine Skei Grande noensinne har sett.

DEL

På partiets pressekonferanse onsdag fortsatte hun de andre opposisjonspartienes kritikk av statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og hans mannskap.

– Regjeringen har det største økonomiske handlingsrommet en regjering noensinne har hatt, men det skjer ingenting, sa hun.

Skei Grande tror heller ikke at det er noe rop etter en ny flertallsregjering. En slik regjering mener hun er en trussel mot et åpent samfunn og fri debatt.

– Nye løsninger skapes gjennom fri debatt, slo hun fast.

Partilederen la fram en rekke områder der Venstre ønsker en ny politikk, og der regjeringen burde tatt initiativ til en ny politikk. Hun mener at regjeringen er i ferd med å undergrave velferdsstaten fordi den ikke er villig til å reformere offentlig sektor.

– Ingenting skjer. Det er ingen nytenkning. Vi trenger en mer aktiv regjering, konkluderte hun.

Liberalt sug

Trine Skei Grandes oppsummering var hennes første som partileder. Tidligere leder Lars Sponheim fra Ulvik ble minnet på flaske i form av sider med en alkoholstyrke på 9 prosent fra hans hjemkommune.

9 prosent er også nærmere det målet Venstre har for sin oppslutning enn dagens målinger langt nede på både 2 og 3-tallet.

– Vi fikk oss en trøkk i trynet ved valget som det tar tid å komme over. Men det vil bli et stort sug etter liberale løsninger hos folk i tiden som kommer som et alternativ til dagens regjering og til en regjering fra det ytterste høyre, sa en håpefull venstreleder.

Ny politikk

Skei Grande langet ut både mot regjeringens kunnskapspolitikk, klimapolitikk og næringspolitikk. Hun mener regjeringen bør bruke sitt økonomiske handlingsrom til å legge grunnlaget for et nytt næringsliv og ikke henge fast i olje og tjæresand.

Onsdag presenterte partiets nestleder Helge Solum-Larsen 15 punkter for en bedre gründerpolitikk. Venstre vil forsøke å få de andre partiene til å slutte seg til et forslag om at små selvstendig næringsdrivende får de samme sosiale rettigheter som arbeidstakere.

Partiledelsen vil benytte deler av sommeren til å besøke 1.000 bedrifter land og strand rund for å få kjennskap til hvilke problemer de har, og hva de kan bidra med som politikere.

– Det er et utrolig behov for forenkling og langsiktige rammevilkår, sa Solum-Larsen. (ANB-NTB)

Artikkeltags