Vannstafett på Løvebakken

Stortingspolitikerne gikk iherdig inn for å vinne vannstafetten i regi av Blå Oktober.

Stortingspolitikerne gikk iherdig inn for å vinne vannstafetten i regi av Blå Oktober. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Ikke bare skulle stortingspolitikere bære en 10 kilos vannkrukke på hodet, de skulle også konkurrere og løpe stafett foran Stortinget. Arbeiderpartiets lag vant.

DEL

Aksjonen var ledd i en internasjonal kampanje «Retten til vann» der 30 land retter søkelyset mot den skjeve fordelingen av vannressursene i verden.

– Samtidig som jorda har nok ferskvann til alle, mangler i dag over en milliard mennesker tilgang på rent vann. Verden mangler ikke vann, men politisk vilje til å sørge for vann til alle, heter det i appellen fra Blå Oktober som står bak kampanjen i Norge.

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) viste sammen med ghaneseren Rudolf Amengo Etego politikerne hvordan stuntet utføres.

– Jeg er nok litt nevøs. Jeg har sett afrikanske kvinner bære vann på hodet uten den minste vanskelighet, men selv har jeg ingen erfaring, sa utviklingsministeren til NTB like før stafetten startet.

Viktig menneskerett

Han stilte opp for å markere vann som en viktig menneskerett.

– Mye kan gjøres for å sikre vann til flere mennesker i verden. Mange steder i Afrika går hele dagen med til å bære vann og koke mat på noen få kvister, sa Solheim.

Han kom igjennom oppvisningen uten å gjøre skandale, riktignok med å støtte vannkrukken med begge hender.

I alt seks lag fra Ap, SV, Frp, Venstre, KrF og Rødt (tidligere RV) stilte opp med tre politikere hver. KrF meldte seg på i siste liten, så de fikk en litt mindre krukke. Venstre kom på andreplass og SV på tredje. Frp mistet vannkrukken på en av etappene.

– Vi var så snille at vi ventet og lot de andre fylle krukken ved vannhullet før oss, forklarer Torgeir K. Fylkesnes (SV). Jumboplassen tok Rødt.

– Vi ble forbigått i den aller siste innspurten. Jeg synes det var vanskelig å bære vann på hodet, sa Thorstein Dahle (Rødt). Men han synes det er flott at det rettes søkelys mot vann som en viktig ressurs.

– Det er en stor utfordring for verden. Samtidig er det viktig at vi her hjemme ikke sløser, selv om vi har god tilgang til rent vann. Vi er også opptatt av kommersialiseringen av vann ved at det selges på flaske. Her i landet har vi godt vann i springen, sier Dahle.

Har arbeidet lenge

Rudolf A. Etego fra Ghana har arbeidet siden 1999 for å gjøre retten til vann til en universell menneskerett.

– Selv bar jeg vannkrukke på hodet rundt åtte kilometer hver dag som barn, og 60 prosent av Afrikas barn gjør det samme fortsatt i dag. Vi forsøker å gjøre vann lettere tilgjengelig enten ved å bore brønner eller ved å legge rørledninger, slik at Afrikas kvinner kan gjøre mer produktivt arbeid, sier Etego.

Aksjonen startet for alvor i fjor da nasjonalforsamlingen i Uruguay anerkjente vann som en fundamental menneskerett. Siden er Sør-Afrika og Belgia kommet med. Når forsøker han å få flere land med i kampen for rent vann.

Det er første gang Blå Oktober arrangeres i Norge, og hele 15 organisasjoner står bak. Kampanjen varer i fire dager, med blant annet debatter på utestedet Blå og vannrebus for barn. (ANB-NTB)

Artikkeltags