Vår tids Gro og Kåre

Jens Stoltenberg og Erna Solberg i en tidligere TV-duell.

Jens Stoltenberg og Erna Solberg i en tidligere TV-duell. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Høyres leder Erna Solberg har ingen illusjoner om at en million nordmenn vil benke seg foran fjernsynet for å se valgduellene mellom henne og Jens Stoltenberg neste år, slik det var på 1980-tallet da Gro og Kåre sloss som verst.

DEL

Under et opptak av TV 2s politiske talk show «Kristiansen & Strand» ble Solberg konfrontert med begrepet «Jens og Erna», vår tids Gro og Kåre. Hun kjøpte ikke uten videre sammenligningen med Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch.

– Situasjonen både i mediene og blant politikerne har nok endret seg siden 1980-tallet. Den gang ble det vel mye oppmerksomhet rundt personene, i dag er det tross alt mer politikk, sa Solberg.

TV 2-programmet er en sjangerhybrid, en blanding av kvalifisert politisk synsing, verbale finter mellom hovedpersonene Stein Kåre Kristiansen og Arne Stand og en nærgående utspørring av en politisk frontfigur.

Denne fredagen var temaet borgerlig regjeringssamarbeid, og programmet ble tatt opp i «vandrehallen» utenfor den store møtesalen til Hotel Radisson Blue Scandinavia, der landsmøtet til Høyre ble avholdt i all sin fylde. Gjesten i programmet var naturlig nok Høyres leder.

Mye dreide seg om prosessen på borgerlig side og forutsetningene for et regjeringsskifte. Solberg gjentok at hun helst vil ha en flertallsregjering, men at mange andre varianter er mulig.

Hun framholdt at alle de fire på borgerlig side må få innflytelse over regjeringsprosjektet, enten de nå blir med i regjeringen, eller støtter den gjennom en samarbeidsavtale. Solberg synes de rødgrønne sitter på overtid, og at våren har brakt det borgerlige regjeringsprosjektet noen skritt nærmere en virkeliggjøring.

Hun er ikke redd for at Høyre skal miste sin profil og egenart og bli for likt Ap.

– Det er nok å vise til våre fire kjerneområder - mangfold, maktspredning, kunnskap og verdiskapning - så ser man et hav av forskjell.

En regjering utgått av kun Høyre står nederst på Solbergs ønskeliste. Det blir et slit for å overleve, med kompromisser og samarbeid alle veier.

Hun ønsket seg dermed ikke Willochs posisjon, der han i sine første år som statsminister tidlig på 1980-tallet manøvrerte seg gjennom det politiske landskapet i spissen for en mindretallsregjering utgått av Høyre alene.

Solberg viste til landsmøtene i Venstre og Frp som bevis for at det skjer en tilnærming. KrF gir sin posisjon til kjenne i september, ett år før valget. Solberg satser på at høsten blir enda bedre enn våren.

Høyre-lederen synes det tidvis blir vel mye oppmerksomhet rundt det hun kaller «det politiske spillet», og ikke nok søkelys på sakene. Hun nærer også en viss frykt for at det blir så mye prestisje knyttet til posisjonering, at det hele kan rakne. Hun maner til edruelighet og magemål.

– Vi må uansett ikke stille oss sånn, at vi ikke klarer å få til en ny regjering, til tross for borgerlig valgseier og flertall, advarer Solberg. (ANB-NTB)

Artikkeltags