Varsler etterspill

Artikkelen er over 9 år gammel

Frp-formann Siv Jensen sier utnevnelsen av fylkesmann Øystein Djupedal (SV) kan bli en sak for kontrollkomiteen på Stortinget.

DEL

– Jeg vil ta initiativ til at denne utnevnelsen blir gått etter i sømmene. Vi må vurdere om dette er en sak for kontrollkomiteen, sier Jensen til Aftenposten.no.

Frp-formannen mener ansettelsen av Djupedal er politisk motivert.

– Dette er en partiutnevnelse. Det er åpenbart at regjeringen har brukt fylkesmannsembetet for å unngå en intern konflikt i regjeringspartiene, sier hun.

Også Høyres Per-Kristian Foss finner grunn til å kritisere ansettelsen.

– Utnevnelsen oser av partipolitisk kameraderi, sier Foss til NTB. Han tror likevel ikke saken vil få noe etterspill i Stortinget.

– Kontrollkomiteen kan vanskelig overprøve politisk dumskap, sier han.

Lokale reaksjoner

I Aust-Agder er reaksjonene kraftige på at Øystein Djupedal blir statens nye sendemann i fylket. De fleste hadde forventet at konstituert fylkesmann Svein Åril ville bli foretrukket, etter 15 år som nestleder ved kontoret.

Ordfører i Arendal, Torill Rolstad Larsen (Ap), er sint og oppgitt.

– Det er et overtramp mot Aust-Agders befolkning når fylkets viktigste stilling blir gitt til en som ikke fikk samme jobb i Nord-Trøndelag, sier hun til Agderposten.

I likhet med den lokale stortingsrepresentanten Freddy de Ruiter (Ap) har hun klaget til statsministeren over det hun mener er en uakseptabel avgjørelse og en håpløs ansettelsesprosess.

– Det er viktig at spillereglene overholdes når offentlige stillinger skal besettes. Når det ansettes fylkesmann, må den offentlig kjente søkerlisten følges. Det går ikke an å gjøre noe etterpå, sier de Ruiter.

– Lemfeldig behandling

Stortingsrepresentant Torbjørn Andersen (Frp) fra Aust-Agder sier rett ut at Djupedal ikke har den nødvendige kompetanse som skal til for å være fylkesmann, mens fylkesvaraordfører Oddvar Skaiaa (KrF) beskriver prosessen som en provokasjon.

– Man holder søkerne for narr, sier Skaiaa, som ifølge Agderposten ble sjokkert da han fredag morgen leste om den forestående utnevnelsen.

– Det er merkelig at det skal være så vanskelig å før en ryddig personalpolitikk, og at staten går fram på denne måten. Det går ikke, sier Skaiaa.

Agderpostens redaktør Stein Gauslaa sier utnevnelsen av Djupedal kom meget overraskende, men som pressemann ser han klare fordeler:

– Det blir iallfall ikke mindre stoff av å få en så profilert rikspolitiker som fylkesmann, sier han. (ANB-NTB)

Artikkeltags