– Vi samarbeider godt

Erna Solberg under pressekonferansen på New Orleans i Oslo torsdag formiddag.

Erna Solberg under pressekonferansen på New Orleans i Oslo torsdag formiddag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Høyres leder Erna Solberg sier det har løsnet for borgerlig samarbeid denne våren. Hun betegnet det siste året som fantastisk for Høyre, en belønning for å snakke mer om egen politikk enn å rakke ned på andres.

DEL

Sommeravslutningen ble tradisjonen tro holdt i bakgårdsrestauranten New Orleans i sentrum av Oslo, noen steinkast fra tingretten, der aktoratet akkurat hadde påbegynt sin prosedyre i Breivik-saken.

Solberg snakket lenge og omstendelig om lærernes nøkkelrolle i skolen, et saksområde Høyre systematisk har frontet over mange år.

Men ledertroikaen visste utmerket godt at pressen var mest opptatt av hvordan temperaturen og samarbeidet var på borgerlig side, ikke minst etter de opprivende forhandlingene om klimaforliket, der de rødgrønne splittet de borgerlige ved å ekskludere Frp.

– Det har løsnet for borgerlig samarbeid. Vi hadde sådd mange korn, så får vi se om høsten gir enda større avlinger, sa Høyres leder. Hun mener at Frp nå aksepterer føre-var-prinsippet i klimaspørsmål, og at de innspill Høyres Nikolai Astrup hadde med seg i siste runde om klimaforliket, var klarert med Frp.

Solberg vil ikke komme med noen liste over områder som nå ligger klar for å bli sjekket ut, men fastholder at det er ganske mange enighetspunkter mellom de fire partiene. Hun tror Frp ville ha blitt med et langt stykke på veien, dersom ikke regjeringspartiene hadde stengt dem ute. Arbeidsliv er et annet område der Solberg mener det er mange sammenfallende synspunkter.

– Det var intet enkelttiltak i klimainnspurten som gjorde at Frp ville ha brutt ut, sier Solberg.

Det hun konkret viser til når hun blir spurt om hva som har løsnet, er Venstres avklaring om at partiet kan støtte en borgerlig regjering uten selv å være medlem, og KrF-leder Knut Arild Hareides uttalelser som går langt i samme retning.

Hun kan imidlertid ikke vise til noen uttalelser fra Frp som kan tyde på at partiet vil kompromisse på sine kjernestandpunkter når det gjelder asyl- og innvandringspolitikk og økonomisk politikk, inkludert overholdelse av den omdiskuterte handlingsregelen om bruk av oljepenger.

– Vi hører en klar anbefaling fra KrF, men avfinner oss med at veivalget vil bli gjort av partiet i september. Høyre venter på at Hareide får mandat til å gå videre. Når KrF har bestemt seg, vil jeg ta initiativ til nærmere samtaler, sier Solberg.

Høyre gjør det svært godt på meningsmålingene for tiden, med godt over 30 prosents oppslutning over flere måneder. De rødgrønne gjør det dårlig, særlig juniorpartnerne SV og Sp. Solberg har en forklaring.

– Folk ser at regjeringen ikke leverer, for eksempel i helsepolitikken, og at det ikke uten videre er politikernes fortjeneste at det går så godt som det gjør. Tefloneffekten har tatt slutt, sier Solberg.

Hun viser til oppstyret rundt Audun Lysbakken og Jonas Gahr Støre og kontrollkomiteens oppfølging av bevilgningssaker i forvaltningen.

– Men særlig skorter det på innfrielse av politiske løfter, som kreftbehandling og sykehjem, og middeler for den saks skyld. Det som står med liten skrift i regjeringens løfter, viser at det er snakk om omdisponeringer, snarere enn genuint nye løfter og friske penger, sier Høyres leder.

Hun mener det samme gjentar seg på økonomiens område.

– Her er det mye innenrikspolitisk retorikk om hvor uansvarlig de borgerlige partiene er. Jeg tror mange gjennomskuer dette. Stadig flere ser at et større privat innslag på helse- og skolesektoren ikke er landets undergang, sier Solberg. (ANB-NTB)

Artikkeltags