Vil ha EM-boikott

Høyres Ine Marie Eriksen Søreide mener det er unaturlig at politikere er på plass i Ukraina under fotball-EM.

Høyres Ine Marie Eriksen Søreide mener det er unaturlig at politikere er på plass i Ukraina under fotball-EM. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Lederen av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Høyres Ine Eriksen Søreide, etterlyser en klarere norsk protest mot brudd på menneskerettigheter i Ukraina.

DEL

Hun synes det vil være unaturlig at norske politikere skal være til stede under sommerens fotball-EM.

– Disse overgrepene er uakseptable. Rettssystemet brukes politisk, først og fremst mot tidligere statsminister Julia Timosjenko, men også andre opposisjonsledere. Myndighetene bringer stadige nye anklager mot henne, men vi hører lite fra Norge om menneskerettighetsbrudd som skjer i våre nærområder, sier Eriksen Søreide til NTB.

Senest onsdag tok hun opp situasjonen i Ukraina under spørretimen i Stortinget. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) opplyste at den ukrainske ambassadøren ville bli innkalt til UD og få seg forelagt Norges uro over utviklingen. Dette møtet fant sted torsdag.

Eriksen Søreide synes det er vel og bra, men mener at Norge i lengre tid har opptrådt passivt overfor flere nærliggende land med et frynset forhold til menneskerettigheter. Høyre har tidligere kritisert UD for å være litt vel tilbakelent når det gjelder disse forholdene i Russland.

– Utviklingen i Ukraina går i feil retning. Da er det viktig å si klart fra. EU gjør det, og rasler sågar med sin assosieringsavtale, og i Europarådet er mye aktivitet rundt utviklingen i Ukraina. Da må også Norge gi et klart og utvetydig budskap om at slike overgrep er uforenlige med det å være et demokratisk land, sier Eriksen Søreide.

– Vi er ennå ikke kommet så langt at vi snakker om sanksjoner, men det kan skje. Det er helt avhengig av hvordan regimet svarer på presset fra omverdenen, særlig EU. Man kan kanskje trekke litt på smilebåndet av oppslag om å boikotte fotball-EM, men det er et prestisjeprosjekt som betyr svært mye for landets myndigheter, sier hun.

Komitélederen legger til at Ukraina har formannskapet i OSSE i 2013, og det skal være valg til parlamentet nå til høsten.

– Manges øyne vil være rettet mot Ukraina den nærmeste tiden. Vi håper at dette er press som vil påvirke myndighetene til å endre praksis, sier Eriksen Søreide.

Lederen av utenriks- og forsvarskomiteen skal søndag innlede til utenrikspolitisk debatt på landsmøtet. Situasjonen i Midtøsten, med den arabiske våren og borgerkrigen i Syria, vil bli et av hovedtemaene.

– Kofi Annans fredsplan er uhyre skjør. Det er fortsatt skyting, og myndighetene bryter punkt etter punkt. Faren er at generalmajor Robert Moods observatører bare får adgang til de områdene som myndighetene holder. Observatørene har selv meldt fra om at skytingen gjenopptas straks de har forlatt området, sier Eriksen Søreide.

Hun tror ikke situasjonen i Syria, hvor dramatisk og blodig den enn er, vil utløse noe militært engasjement fra andre land, slik det skjedde i Libya. Omstendighetene er svært ulike.

– Jeg kjenner ikke til at noe land, i NATO eller andre steder, planlegger noen form for militær intervensjon. Situasjonen i Syria vil ikke bli løst på den måten. Verden må sette sin lit til FN-sporet og den jobben general Mood og hans observatørkorps utfører. Han er svært erfaren og kompetent og blir lyttet til, sier komitélederen.

Hun mener at FN kan spille en tydeligere og mer kraftfull rolle hvis Russland og Kina kan overtales til å bli med på sanksjoner som biter. Det kan være reiseforbud, frysing av midler og diplomatiske og politiske reaksjoner. (ANB-NTB)

Artikkeltags