Vil ha tigge-forbud

Høyre vil ha forbud mot tigging. (illustrasjonsfoto).

Høyre vil ha forbud mot tigging. (illustrasjonsfoto). Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Høyres landsmøte vil gjeninnføre forbud mot tigging, men det uklart hva som skjer med dem som spiller trekkspill eller selger roser.

DEL

Vedtaket ble fattet på tampen av landsmøtet søndag, mot partiledelsens ønske.

Høyres ledertrio fikk seg dermed en smekk fra delegatene, slik Frp fikk det i fjor med et overraskende vedtak om aktiv dødshjelp og Ap gjennom et pålegg om å nedlegge veto mot EUs postdirektiv.

– Jeg mener vi kunne håndtert dette problemet på en annen måte, men kan leve med det vedtaket landsmøtet har fattet. Utfordringene er jo dem som driver med tilgrensende praksis, som for eksempel gatemusikere. Hva skal forbudet omfatte? Det må bli opp til politiet hvordan det skal håndheves, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Hun tror det kan få en viss skremselseffekt. Ryktet vil spre seg raskt i Europa, og romtiggernes bakmenn vil frakte dem til andre land, der fortjenesten er større og risikoen for bortvisning mindre.

Michael Tetzschner, tidligere leder av Oslo Høyre, var en av pådriverne bak forslaget om forbud. Etter voteringen var han svært fornøyd.

– Dette er et klart signal om at vanlige folk kan ta plasser og torg tilbake. Tigging er selve bruhodet inn i Norge for dem som har kriminelle hensikter. Vår tikrone i koppen er en del av den tilbakebetalingen de må gjøre for en 3.000 kilometer lang bussreise, sier Tetzschner.

Debatten om tigging utviklet seg til et svært engasjert ordskifte, der tilhengerne fastholdt at det var det kriminelle apparatet bak de ville til livs, og at en aktiv justispolitikk ikke alene er nok til å fjerne all tigging.

Kjente Høyre-profiler sto mot hverandre i debatten. Justispolitiker Andre Oktay Dahl hadde tvilt seg fram til å støtte forbudslinjen. Det samme hadde Peter Skovholt Gitmark og Oslo Høyre-leder Nikolai Astrup, mens Torbjørn Røe Isaksen var intenst imot.

– Sosialpolitiske problemer skal løses med sosialpolitiske virkemidler, heter det. Det betyr angivelig at tiggerne skal få hjelp til å komme seg ut av sin miserable livssituasjon, uten at det går fram i vedtaket hvordan dette skal gjøres, hva det skal koste, og hvem som skal betale.

Dette er uansett ikke noe forbud som kommer med det første. De rødgrønne viser ingen vilje til å gå så drastisk til verks, så det blir med i bagasjen hvis de borgerlige tar over regjeringsmakten neste år.

Selv om både Tetzschner og Oslo-ordfører Fabian Stang er tilhengere av forbud, vil verken Oslo eller andre kommuner kunne innføre det på eget initiativ.

Solberg bekrefter at vedtaket nå formelt er en del av Høyres partiprogram, selv om hun personlig tviler på effekten. Og hun tviler enda sterkere på at dette er noe Venstre kan være med på.

Landsmøtet var ellers preget av mye seriøst arbeid, i plenum, på seminarer og i arbeidsgrupper. Det mest radikale forslaget til lovendring var nedlegging av Høyres kvinneforum, et politisk stunt som ble avfeid av et solid flertall.

– Landsmøtene blir slik i de årene det ikke er valg. Alle tilbakemeldinger tilsier at et politisk dypdykk i tunge og komplekse saker blir oppfattet som positivt og nødvendig blant delegatene. Dette landsmøtet inngår i forberedelsene til valgåret, sier andre nestleder Bent Høie.

Helse, lokalt selvstyre, på vei med Høyre, kommunesammenslåing - dette er stikkord for hovedbolkene under landsmøtet. Ingen spissede saker som skapte fronter og ondt blod, ingen reprise av kampen om datalagringsdirektivet.

Solberg ønsket delegatene god hjemreise med en skikkelig salve:

– Vår politikk skal endre Norge, innen forskning, klima, skatter, veibygging og helsekøer. Ap skal ut, Høyre skal inn, konstaterte hun. (ANB-NTB)

Artikkeltags