Sjekk drinken før du hiver innpå!

Mange nordmenn har i sommer opplevd å bli dopet ned mens de har kost seg på bar. Det gjelder å ta sine forholdsregler.

Mange nordmenn har i sommer opplevd å bli dopet ned mens de har kost seg på bar. Det gjelder å ta sine forholdsregler. Foto:

Av

Det har vært en kraftig økning i antall nordmenn som har blitt dopet ned og ranet på utenlandsferie i år sammenliknet med tidligere.

DEL

Ferske tall viser at de verste landene er Kroatia, Albania og Bulgaria, men også i land som Spania og Italia er dette et stort problem.

– I de fleste tilfellene har de norske turistene vært på et utested og hatt det hyggelig. Så har noen puttet noe i drinken deres, slik at de ble helt slått ut. Da de våknet og kom til seg selv, var de gjerne frastjålet alt av verdisaker. Det sier Roy Vetaas, reiseekspert i Tryg Forsikring.

I hele juni og juli har forsikringsselskapet hatt en jevn pågang fra nordmenn på ferie i utlandet som har opplevd å bli dopet ned og ranet.

– Det er ingen tvil om at det er flere saker med neddoping i år enn tidligere. Vi ser også at det er desidert flest kvinner som har opplevd dette, og i mange tilfeller har de blitt frastjålet alt av betalingskort og til og med passet sitt, sier Vetaas.

Han anbefaler alle som blir utsatt for slike metoder om å oppsøke lege raskest mulig i tilfelle man trenger behandling mot stoffer man har fått i seg. I tillegg bør forholdet meldes til politiet.

En annen svindeltrend i år er turister som opplever å bli truet til å betale usaklig høye barregninger.

– Det som går igjen i disse sakene er at ofrene er menn som har oppsøkt et utested og deretter bestilt drikkevarer uten å sjekke prisen på forhånd. Når regningen kommer, kan én drink koste 1.000 kroner. Nekter man å betale, dukker det raskt opp noen kraftige karer fra bakrommet. De fleste føler seg dermed truet til å betale den skyhøye regningen for å unngå slagsmål og juling, sier Roy Vetaas. (ANB)

Gode råd for å unngå å bli dopet ned:

  • La aldri glasset ditt stå ubevoktet på et utested.
  • Forlater du glasset, lar du det stå i fred og kjøper heller ny drikke.
  • Pass på vennene dine når dere er på reise, ikke minst når dere er på et utested.
  • Ikke la noen være alene eller gå alene hjem til hotellet hvis de føler seg litt dårlig.

Artikkeltags