Nordmenn blir aldri lei av denne byen

New York slutter aldri å fascinere nordmenn.

New York slutter aldri å fascinere nordmenn. Foto:

Av

Nordmenn blir aldri lei av New York. Det gjør heller ikke Knut Olav Åmås, som har laget en populær guidebok til byen. Her er hans beste tips!

DEL

(Dagsavisen)De gule taxiene. Dampen som siver opp fra ventilasjonssystemene. Manhattans karakteristiske skyline.

– New York er en sånn by som man føler at man kjenner, selv om man aldri har vært der før, siden den er så visuelt til stede i alt vi omgir oss av film, reklame og nyheter, påpeker Åmås.

Sammen med kjæresten Knut Aastad Bråten har Fritt Ord-redaktør og kommentator Åmås skrevet den populære guideboka «New York – 100 unike opplevelser», som nylig kom i oppdatert utgave. Med enda flere innsidetips til en av klodens mest ikoniske byer.

– Utfordringen er derfor ofte å finne sitt eget New York, påpeker Åmås, som selv har besøkt byen to-tre ganger i året de siste 20 årene, og bodd der i opptil et halvt år av gangen i perioder.

– Her kan du fråtse i det beste av mat, kunst og kultur, sier han.

Dropp turistfellene

Mange av de tusenvis av nordmennene som besøker byen hver uke, ender opp i turiststrøkene rundt Times Square, Fifth Avenue og teatergata 42nd Street. Som Åmås mener de burde bruke langt mindre tid på.

– Norske Snøhetta har riktignok renovert hele Times Square, som er blitt et mye finere sted nå – mer for mennesker og mindre for trafikk. Det norske arkitektkontoret står for øvrig også bak den flotte paviljongen på Ground Zero-museet, som også er et veldig sterkt sted å besøke, sier forfatteren, som også ønsker å få nordmenn til å tygge på litt flere biter av «The big apple».

Saken fortsetter under bildet.

Mange har allerede oppdaget hippe bydeler som Brooklyn med intime Williamsburg.

Mange har allerede oppdaget hippe bydeler som Brooklyn med intime Williamsburg. Foto:

Mange har allerede oppdaget hippe bydeler som Brooklyn med intime Williamsburg. Nå mener Åmås at de også bør ta turen til Bronx og de litt landsbyaktige smågatene i Queens, for eksempel fine Vernon Boulevard.

– Det er også et spennende område. Her finner du også nabolaget Astoria, et gammelt gresk område med et fint film-museum og mange gode restauranter. Og så har du grünerløkkaaktige Park Slope, og den flotte utsikten mot Manhattan Skyline fra Brooklyn Heights, tipser Åmås, som selv bodde et halvt år i Morningside Heights på Manhattan.

– Det er utrolig flott å gå de 40 kvartalene mot sentrum herfra, ned gjennom hele Upper West Side, et av de mest stemningsfulle og velstående områdene i byen. Kanskje ta en liten avstikker ut til Hudson River, langs den svingete og maleriske gaten Riverside Drive, sier han.

Små perler

I guideboka ønsker forfatterne å tipse om litt skjulte perler i byen.

– For eksempel er det utrolig mange flotte, små museer. Som fine Morgan Library and Museum, som er en privat herskapsvilla som ble bygd av mannen som står bak General Electric, Pierpoint Morgan, med kunst, bøker og unike gjenstander, inkludert tre originale Gutenberg-bibler. Og The Frick Collection, som er en strålende samling av internasjonal kunst i en intim overklassevilla, som føles om et privat hjem, sier Åmås.

I guideboka prøver også forfatterne å ha et friskt blikk på kjente steder.

– På enorme The Metropolitan Museum, anbefaler vi for eksempel først og fremst å se det man ikke kan se andre steder, nemlig den amerikanske kunsten i The American Wing, sier han.

Føler seg trygg

Og mens turistene kjemper om plassen i den sørlige delen av Central Park, anbefaler Åmås heller en tur til den nordlige delen, mot Harlem.

– Denne delen er minst like fin, men her er det nesten ikke folk, sier forfatteren, som forteller at han føler seg fullstendig trygg nesten over alt i metropolen.

– På slutten av 1990-tallet var det fortsatt en del steder du ikke skulle gå. Som i Alphabet City, der det å bevege seg øst for Avenue B var ansett som svært risikabelt. Men nå er det nesten tryggere i New York enn mange steder i Oslo, mener forfatteren, som aldri blir lei av byen.

– Det er en utrolig intens by, som både gir og tar energi. Hver gang jeg reiser hit, oppdager jeg noe nytt, avslutter New York-elskeren. (ANB)

Innsidetips til New York:

  • Overnatting:
  • Nordmenn ender opp på et trangt, dyrt og dårlig hotell i Midtown. Sjekk heller inn på Washington Square Hotel, et kult art deco-hotell med bra priser, beliggende midt mellom øst og vest. www.washingtonsquarehotel.com
  • Mat og drikke:
  • New York er en helt utrolig restaurantby, og nå er det også kommet flere nye matmarkeder og mathaller, som Chelsea Market og Canal Street Market.
  • Start gjerne dagen på en av byens mange gode Diners, med en nystekt bagel med cheddarost eller peanøttsmør med syltetøy, for eksempel på Morning Star i krysset Ninth Avenue og 57th street.
  • En av de aller beste asiatiske restaurantene er Shanghai Café i Chinatown. Trangt, bråkete, og mer kantineaktig enn restaurant. Men her spiser du rett etter rett for bare 150 kroner per snute. Stedet har også en BIB-Gourmand-utnevnelse i Michelin-guiden. De tar ikke bestilling, du må bare dukke opp. www.shanghaicafenyc.com
  • Hvis du er glad i moderne indisk mat servert på nye og overraskende måter, er Tamarind Tribeca et bra valg. www.tamarindrestaurantsnyc.com
  • For den store kvelden er også Bar Masa i Time Warner Center et godt valg. Hovedrestauranten Masa har fått tre stjerner i Michelin-guiden for sitt japanske kjøkken. Men baravdelingen har vel så god – og litt rimeligere mat – i mer uformelle omgivelser. www.masanyc.com

Artikkeltags