Se etter skader før du leier

Ta forholdsregler så du ikke blir holdt økonomisk ansvarlig for skader andre har påført kjøretøyet som du leier når du er på ferie i utlandet.

Ta forholdsregler så du ikke blir holdt økonomisk ansvarlig for skader andre har påført kjøretøyet som du leier når du er på ferie i utlandet. Foto:

Av

Du kan bli holdt økonomisk ansvarlig for skader andre står bak.

DEL

Flere nordmenn på ferie i utlandet har fått seg et økonomisk sjokk, og enkelte har blitt truet med vold. De har blitt holdt økonomisk ansvarlig for skader andre hadde påført kjøretøyet som de leide.

Forsikringsselskapene har behandlet flere saker der nordmenn hat blitt avkrevd penger for andres skader på kjøretøy/farkoster, både fra Europa og Thailand.

– Ofte står ord mot ord, så flere ender opp med å betale store summer for skader de ikke selv har påført kjøretøyet, sier Emma Elisabeth Vennesland. Hun er assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Trusler om vold

Noen norske ungdommer ble nylig krevd for 10.000 kroner (42.000 thailandske bhat) for skader utleieren i Thailand hevdet at guttene hadde påført en vannscooter. Hvis de ikke betalte, ble de truet med vold eller rettssak. Ord stod mot ord, så det endte med at ungdommene betalte.

Emma Elisabeth Vennesland.

Emma Elisabeth Vennesland. Foto:

Både den norske ambassaden og turistpolitiet ble kontaktet. Ungdommene fikk beskjed om å betale eller ta saken til retten. Utleieren var aggressiv, så guttene skrapte sammen kontanter tilsvarende 10.000 kroner og betalte.

– Mange sjekker ikke kjøretøyene nøye nok for skaderfør de leier, og blir etterpå krevd for egenandel for skader utleier mener de har påført. Dette gjelder skader på alt fra bil til båt, sykkel, moped og vannscooter, uttaler Vennesland.

Økonomisk smell

– Det er ikke dekning på reiseforsikringen på ting som leies, så her kan man lett gå på en økonomisk smell. Ta bilder og video av kjøretøyet du skal leie, og sjekk nøye at det ikke er skader som er påført tidligere. Dette gjør det enklere å dokumentere i etterkant hvis du blir krevd for egenandel for eventuelle skader, påpeker Vennesland.

Mer enn 1 av 3 nordmenn leier kjøretøy på ferie i utlandet, viser Europeiske Reiseforsikrings Reiseundersøkelse 2016 utført av TNS Gallup. Det er mest vanlig å leie bil (30 prosent). (ANB)

Ta bilder og video av kjøretøyet du skal leie, og sjekk nøye at det ikke er skader som er påført tidligere.

Emma Elisabeth Vennesland, Europeiske Reiseforsikring

Artikkeltags