Seil på øyhopping på Helgeland

Å se Træna og Helgelandskysten fra sjøsiden, er en opplevelse du neppe glemmer.

Å se Træna og Helgelandskysten fra sjøsiden, er en opplevelse du neppe glemmer. Foto:

Av

Et nordnorsk seilas byr på nærkontakt med naturkreftene.

DEL

(Dagsavisen)  – Mann over bord!

Skipper Aron Halfen har plutselig kastet en fender over bord, og det splitter nye mannskapet skal få den opp igjen fort som fy. Vi lærte hva vi skulle gjøre i en krisesituasjon som denne, for en liten time siden–men husker vi det nå? Én av oss holder blikket og pekefingeren rettet mot den hvite fenderen som forsvinner bak båten, en annen tar styringa og vender båten 180 grader, mens to andre går sammen for å kaste ut livbøye og fiskefenderen (altså den uheldige båtpassasjer) opp av det kalde vannet. Suksess!

Vi har løst den første oppgaven på vår sju dager lange seileferie langs Helgelandskysten. Men det står mange oppgaver igjen.

Fredeligere kyst

Helgelandskysten er full av øyer, skjær, dramatiske fjell og vakre fjorder. Og regn i bøttevis, skal det vise seg. Mens debatten om hvor mange turister det er plass til i Lofoten raser hver sommer, er det roligere noen breddegrader lenger sør. Helgelandskysten er like vakker, men det er langt bedre plass, og mange flere øyer å seile forbi, over 6.000.

En av de beste måtene å se kysten og øylivet på er selvfølgelig i båt.

Seiling er imidlertid ikke noen ferie for latsabber. I alle fall ikke med SeilNorge.

– Det er noe av poenget med turene våre, sier Emil Engebrigtsen, som startet selskapet sammen med fem andre for ni år siden.

Alle skal være med å seile aktivt, lære å vinsje, slå, krysse, knute båtmannsknopp, heise seil og legge til kai.

Det er mange helt uten seilerfaring med, men det går på et vis. Deltakelse og aktivitet er nøkkelord. Vi fisker til lunsj og går på tur mellom seilslagene.

Saken fortsetter under bildet.

Husk oljehyre om du skal seile i den nordlige delen av landet vårt! Journalist Heidi Taksdal Skjeseth, Kent Wold Christensen og Gunnar Rise holder humøret oppe og ullvottene på.

Husk oljehyre om du skal seile i den nordlige delen av landet vårt! Journalist Heidi Taksdal Skjeseth, Kent Wold Christensen og Gunnar Rise holder humøret oppe og ullvottene på. Foto:

Og hvis du er opptatt av å feriere på en klimavennlig måte, er det vanskelig å slå seiling.

– At det krever både innsats og tålmodighet, og at en spiller på lag med naturen, gjør deltakerne mer bevisste på hvordan en kan leve bærekraftig, tror Engebrigtsen.

Å legge til rette for bærekraftig turisme var dessuten et av formålene med å starte opp tilbudet.

Engebrigtsen er selv er skipper på en av båtene som seiler opp kysten, fra Brønnøysund til Svolvær, med et lengre stopp på Træna.

Kalde bad

Øya Træna er mest kjent for den populære Trænafestivalen, som arrangeres hver juli, og som ligger høyt på lista over verdens mest utilgjengelige festivaler. Likevel finner rundt 4.000 mennesker veien til de under 500 fastboende i havgapet hvert år. Træna er også et av Norges eldste fiskevær, og på naboøya Sanna har en funnet levninger av folk og fiskeredskaper som daterer helt tilbake til 1000-tallet.

– Hele Norges historie startet med fisket langs kysten. Nå snakker vi mest om olje, men det er båter, seil og torskeeksport som har bygd Norge, sier Emil Engebrigtsen.

Turen starter bra, med sol og vind fra siden, etter en times sikkerhetsgjennomgang. Vi prøver å huske babord til venstre og styrbord til høyre, hvilke tau som holder bommen oppe, hvilke som går til storseilet og forseilet. Det er mye tau. Men enda flere øyer, og det gjelder å holde blikket mot både sjøen rundt og appen Navionics, som i stor grad erstatter vanlige kart.

Vi har lært mye om seiling i litt røffere terreng enn bare i indre Oslofjord.

Trine Aase (49), tok med seg datteren på 17 på seiltur

Fordelen med å seile innenfor de mange småøyene på Helgeland, er at de skjermer mot det store havet i vest. Her inne er det mildt og snilt. Underveis får vi til og med tatt et kaldt og kort bad, når vinden løyer bak en øy. Vi hopper fra fronten av båten, som fortsatt beveger seg, så det gjelder å få tak i båten eller tauet som er kastet ut.

Vi fortsetter mot den idylliske Holandsfjorden og Svartisen, som med sine 370 kvadratkilometer er Norges nest største isbre. Her tar noen en brevandring, mens andre rekker en tur opp Helgelandsbukken og i Tåkeheimen, før vi må tilbake ombord.

Tiner opp i Fleinvær

Der venter nye plikter.

– Du skal tyne vinden og fiske din egen mat. Bærekraftighet er jo et slit, humrer Engebrigtsen.

Særlig når vinden snur og de 35 nautiske milene, som kan ta noen korte timer på gode dager, blir til 16 timer i øsende regn og motvind fra nord. Vi jobber i skift, fire timer på og fire timer av fra Rødøy til Fleinvær. Flere blir sjøsjuke. En spyr opp dagens pastarett på dekk. I forsøket på å skylle vekk de bleke pastastrimlene, forsvinner vaskebøtta på sjøen.

Men innimellom lysner det, og fugletitteren om bord peker ut ærfugl, alke, sjøhest. Fugler jeg aldri har hørt om og neppe vil se igjen.

Saken fortsetter under bildet.

Skipper Stig Arild Pettersen viser Michelle Tay fra Singapore veien opp til Tåkeheimen i Saltfjellet, med utsikt over halve Helgeland.

Skipper Stig Arild Pettersen viser Michelle Tay fra Singapore veien opp til Tåkeheimen i Saltfjellet, med utsikt over halve Helgeland. Foto:

Vi kommer fram til Fleinvær til slutt, der komponisten Håvard Lund har bygd en drøm av et lite hotell, nær naturen. Og ikke minst med en badstue som raskt blir fylt opp av glade seilere.

Neste dag har vi lastet opp med sjøsyketabletter.

Mor og datter-tur

For det er ikke bare bare, når 50 mennesker med ganske varierende seilekunnskaper skal bo så tett og seile sammen i sju dager og netter. Noen har en gammel båtførerprøve liggende, andre har knapt satt sine bein i en båt. Felles for de fleste er nysgjerrighet og ønske om å lære mer om båt og hav.

Det var også grunnen til at Trine Aase (49) tok med seg datteren Telma Olivia Stensrud (17) på seiltur.

– Det var tøft innimellom, men en veldig bra opplevelse! Vi har lært mye om seiling i litt røffere terreng enn bare i indre Oslofjord. Det var også veldig sosialt og hyggelig å dra på tur med alle mulige forskjellige mennesker. Og ikke minst gøy å gjøre noe annerledes, sammen, sier Aase.

Sola dukker også fram etter hvert på Helgeland, og de modigste tar nok et lynraskt bad i den nordnorske sjøen.

Det får smilene fram, også hos lokalpatriot og guide Øyvind Gjersvik, som har drevet med ulike former for turisme langs Helgelandskysten i ti år, og som i år har fått hyre som skipper hos SeilNorge.

– Interessen for seiling er stigende. Før stoppet folk innom Helgeland på vei til Lofoten. Nå kommer folk hit og blir, påpeker han.

Landskapet og fjellene er minst like spektakulære som hos den kjente storebroren litt lenger nord, mener han.

– Og perlene enda flere. Dessuten er det bedre plass på Helgeland. Mens Lofoten har større fiskevær og karakteristiske rorbuer, er fiskeværene mindre og mer spredt på Helgeland, sier Gjersvik. (ANB)

Dagsavisen var invitert på prøveseilas av SeilNorge.

Perler på Helgelandskysten

 • Holandsfjorden/Svartisen: Seil inn Holandsfjorden i egen båt eller ta rutebåten inn til Engabreen, som er en del av Svartisen, Norges nest største isbre. Du kan også gå en tur opp til Helgelandsbukken, via Tåkeheimen, som er kåret til DNTs mest utilgjengelige hytte. Den nye utedoen har en av landtes beste utsikter!
 • Ødøy: Gå en magisk og lett topptur til Rødøyløva, som kneiser 440 meter over havet. Her kan du overnatte på Klokkergården, en gammel skole og gård som er gjort om til et artig aktivitetshotell. Og serverer muligens Norges beste eplekake.
 • Ylvingen: Øyidyll som ble kjent for mange fra serien Himmelblå.
 • Torghatten i Brønnøysund: Gå opp til hullet i fjellet. En unik turopplevelse!
 • Bolga: En bitte liten, magisk øy med et lite samfunn. Perfekt for padling!
 • Træna: Mest kjent for Trænafestivalen, som arrangeres i begynnelsen av juli hvert år, med rock i midnattssola og norsk musikkprofil. Men absolutt verdt et besøk resten av sommeren også.
 • Vega: Ærfuglens rike. Verdensarvlistet.
 • Fuggeløy: Et klatreeldorado
 • Fleinvær: Her har komponist Håvard Lund har fått med seg en lokal entusiastgjeng og bygget et fantastisk, lite hotell eller «fordypningsrom», som de kaller det. Her finner du roen. (ANB)

Reisefakta om seiling

 • Det er mange måter å oppleve Helgelandskysten på. Seiling er én av dem. SeilNorge (www.seilnorge.no) har mer enn 26 ulike turer totalt, både langs kysten av Helgeland og videre over til Lofoten, med erfarne skippere. Tidligere seilerfaring er ikke nødvendig. Selskapet tilbyr også turer til Svalbard og noen andre reisemål, samt seilkurs i Oslo.
 • Blir du lett sjøsyk, tar du Hurtigruten i stedet! Det er også mulig å ta ferjer og rutebåter mellom øyene, og sykle, vandre eller leie kajakk.
 • SEILING I NORGE
 • Det finnes flere arrangører som tilbyr ferdigpakkede seilturer i Norge for erfarne og uerfarne seilere.
 • Duen Experience tilbyr turer primært i Nord-Norge, rundt Tromsø, Lofoten, Lyngen og Svalbard, både sommer og vinter. En «ski og seil»-uke koster rundt 25.000. www.duenexperience.com/no
 • Båten Statsråd Lehmkuhl har blant annet tur til Hardanger i april i forbindelse med ekstremsportveku. Fra 6.000 kroner for fem dager, pluss aktiviteter. www.lehmkuhl.no/hjem
 • Christian Radich tilbyr seiltur fra Esbjerg i Danmark til Stavanger 18.–21. juli, og fra Stavanger til Harlingen i Nederland 29. juli til 3. august 2018. Priser fra 3.200 for tre dager. www.radich.no/tokt-2018/
 • Boreal Yachting tilbyr båtleie og pakketurer i Nord-Norge og Arktis, med vanlig seilbåt eller katamaran. Priser fra 25.000 kr for en uke. www.boreal-yachting.com
 • Skydancer er en båt som kan leies med kaptein og kokk, med plass til ti personer, for seiling nordområdene. Pris fra 20.000 kroner i døgnet. www.skydancer.no

Artikkeltags