En drøm av et VM

Petter Northug.

Petter Northug. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Petter Northug kronet et strålende VM med det prestisjetunge femmilsgullet. Tord Asle Gjerdalen tok bronse.

DEL

Northug kronet et fantastisk mesterskap. Han vant også 30 kilometer skiathlom og var ankermann på det norske stafettlaget. I tillegg til de tre gullene ble det også sølv på sprinten og lagsprinten.

– Jeg ønsket å avslutte mesterskapet med medalje. Det er dette jeg har tenkt på i hele vinter, nesten hver dag og hvert minutt, sa Northug til NRK.

– Jeg kjenner jeg mistet en sekk på ryggen. Det er godt å være ferdig, sa 25–åringen.

Northug kjempet mot russiske Maxim Vylegzjanin om gullet på vei inn til stadion. I bunn av den siste bakken satte trønderen inn støtet og fikk luke til sin russiske konkurrent.

På oppløpet kunne han juble for sitt tredje gull i årets mesterskap.

– Jeg var aldri trygg på å ta Vylegzjanin i spurten, men da jeg greide å komme opp på siden forsøkte jeg et rykk selv om jeg nesten var helt ferdig. Jeg var vanvittig sliten og helt ødelagt i beina mot slutten, fortalte langrennskongen.

Northug forsvarte i tillegg femmilsgullet sitt fra Liberec for to år siden. Han vant også femmila i Vancouver-OL i fjor. Men gullet fra søndagens løp betyr mest for Northug.

Det største

– Det er mesterskap på hjemmebane og med så mye folk og bra vær, så denne femmila henger høyest, sa Northug.

– Dette er den VM–dagen det har vært mest trøkk. Jeg ventet mye folk i dag også, men på Frognerseteren var det helt vil.

Tord Asle Gjerdalen imponerte også stort på avslutningsdistansen. Han klarte ikke å følge Northug og Vylegzjanin på slutten, men klarte en sterk bronsemedalje.

– Dette var skikkelig moro. Det var utrolig å gå der ute. Hele Norge var samlet oppe på Frognerseteren, sa Gjerdalen til NRK.

– Bronse var deilig. Da jeg kom rundt bak skytebanen, hadde jeg mer enn nok med å komme til mål. Jeg hadde tatt ut alt, fortalte han.

Northug gledet seg på lagkameratens vegne.

– Det blir utrolig artig å stå sammen på pallen. Tord fortjener dette. Han har hatt litt motgang, sa Northug.

Eventyr-VM

På den siste kilometeren ble det dramatisk. Sergej Dolidovitsj fra Hviterussland falt like foran Northug, men nordmannen hoppet unna og holdt seg på beina.

– Der var det heldig at jeg har hoppet mye strikk med jentene hjemme, sa han.

I svingen like før motbakken opp til Gratishaugen gikk Petter Eliassen i bakken.

Sjur Røthe gikk inn til en solid fjerdeplass, mens Petter Eliassen tross fallet ble nummer elleve. Martin Johnsrud Sundby endte på 24.-plass.

For Norge ble det et eventyr-VM. Northugs seier på femmila var det åttende norske gullet, og Norge tronet suverent øverst på medaljeoversikten. Alle gullene kom i langrenn. (ANB-NTB)

Artikkeltags