En drøm av et VM

Petter Northug kronet et strålende VM med det prestisjetunge femmilsgullet. Tord Asle Gjerdalen tok bronse.

Petter Northug.

Petter Northug. (Foto: )

DEL

Northug kronet et fantastisk mesterskap. Han vant også 30 kilometer skiathlom og var ankermann på det norske stafettlaget. I tillegg til de tre gullene ble det også sølv på sprinten og lagsprinten.

– Jeg ønsket å avslutte mesterskapet med medalje. Det er dette jeg har tenkt på i hele vinter, nesten hver dag og hvert minutt, sa Northug til NRK.

– Jeg kjenner jeg mistet en sekk på ryggen. Det er godt å være ferdig, sa 25–åringen.

Northug kjempet mot russiske Maxim Vylegzjanin om gullet på vei inn til stadion. I bunn av den siste bakken satte trønderen inn støtet og fikk luke til sin russiske konkurrent.

På oppløpet kunne han juble for sitt tredje gull i årets mesterskap.

– Jeg var aldri trygg på å ta Vylegzjanin i spurten, men da jeg greide å komme opp på siden forsøkte jeg et rykk selv om jeg nesten var helt ferdig. Jeg var vanvittig sliten og helt ødelagt i beina mot slutten, fortalte langrennskongen.

Northug forsvarte i tillegg femmilsgullet sitt fra Liberec for to år siden. Han vant også femmila i Vancouver-OL i fjor. Men gullet fra søndagens løp betyr mest for Northug.

Det største

– Det er mesterskap på hjemmebane og med så mye folk og bra vær, så denne femmila henger høyest, sa Northug.

– Dette er den VM–dagen det har vært mest trøkk. Jeg ventet mye folk i dag også, men på Frognerseteren var det helt vil.

Tord Asle Gjerdalen imponerte også stort på avslutningsdistansen. Han klarte ikke å følge Northug og Vylegzjanin på slutten, men klarte en sterk bronsemedalje.

– Dette var skikkelig moro. Det var utrolig å gå der ute. Hele Norge var samlet oppe på Frognerseteren, sa Gjerdalen til NRK.

– Bronse var deilig. Da jeg kom rundt bak skytebanen, hadde jeg mer enn nok med å komme til mål. Jeg hadde tatt ut alt, fortalte han.

Northug gledet seg på lagkameratens vegne.

– Det blir utrolig artig å stå sammen på pallen. Tord fortjener dette. Han har hatt litt motgang, sa Northug.

Eventyr-VM

På den siste kilometeren ble det dramatisk. Sergej Dolidovitsj fra Hviterussland falt like foran Northug, men nordmannen hoppet unna og holdt seg på beina.

– Der var det heldig at jeg har hoppet mye strikk med jentene hjemme, sa han.

I svingen like før motbakken opp til Gratishaugen gikk Petter Eliassen i bakken.

Sjur Røthe gikk inn til en solid fjerdeplass, mens Petter Eliassen tross fallet ble nummer elleve. Martin Johnsrud Sundby endte på 24.-plass.

For Norge ble det et eventyr-VM. Northugs seier på femmila var det åttende norske gullet, og Norge tronet suverent øverst på medaljeoversikten. Alle gullene kom i langrenn. (ANB-NTB)

Artikkeltags