VM-gull med skibrekk

Yes! Der satt'n! Odd-Bjørn Hjelmeset tok sitt eneste individuelle gull i Sapporo i 2007. Bak sølvvinner Frode Estil.

Yes! Der satt'n! Odd-Bjørn Hjelmeset tok sitt eneste individuelle gull i Sapporo i 2007. Bak sølvvinner Frode Estil. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Odd-Bjørn Hjelmeset har fem VM-gull, hvorav en individuell. Den kom etter stor spenning og dramatikk.

DEL

For etter rundt tre mil av VM-femmila i Sapporo i 2007 – som gikk i klassisk fellesstart – kunne gulldrømmen fort ha gått rett i vasken.

– Jeg hadde maksimal uflaks. Den ene skien brakk rett under bindingen. Det var ikke noe spesielt som skjedde, og jeg kan ikke forklare hvorfor. Det må ha vært en ujevnhet i underlaget idet jeg sparket fra, sier Hjelmeset til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tre km med brukket ski

Gode råd var dyre. Han befant seg et godt stykke fra skistadion. Der visste han at han kunne få en god ski som erstatning.

– Jeg tok sjansen på å vente, i stedet for eventuelt å få en ski som ikke fungerte. Men å gå tre kilometer med brukket ski, var tungt. Jeg slet kraftig, minnes 39-åringen.

Men han klarte å henge med, og inne ved runding fikk han hjelpen og erstatningen han ønsket seg. Skibyttet gikk raskt, og friskusen fra Sandane var snart oppe i feltet igjen.

Gnistrende spurtduell

Etter hvert også helt framme, sammen med lagkameraten Frode Estil. Da det nærmet seg finish, utviklet gullkampen seg til en duell mellom nettopp disse to.

Den vant Hjelmeset med en knapp skilengdes margin, men det var først på de aller siste meterne at avgjørelsen falt.

– Det var veldig moro å vinne, selv om kontrasten til årets VM i Oslo var kjempestor. Det var jo nesten ikke tilskuere. Men for oss aktive er det like gjevt å ta gull uansett omstendigheter, sier den fargerike vestlendingen.

Revansj på bestekompisen

– Var det spesielt å spurtbeseire en bestekompis og treningskamerat i kampen om VM-gull?

– På et vis var det jo det. Men slik er det i vår verden. Når det drar seg til, er vi rivaler, uansett om vi er verdens beste venner. Og i ettertid gledet alle seg over at det ble både gull og sølv.

– Dessuten hadde det jo vært motsatt to år tidligere. Da var det Frode som vant et tilsvarende spurtoppgjør, sier Hjelmeset, og sikter til den berømmelige norske trippelseieren på femmila under VM i Oberstdorf i 2005. Den endte med gull til Estil foran Anders Aukland og Odd-Bjørn Hjelmeset.

To år etter Sapporo-triumfen tok Petter Northug det tredje strake norske femmilsgullet i VM. Odd-Bjørn Hjelmeset blir ikke det minste overrasket dersom samme mann forlenger den seiersrekken søndag. (ANB)

Artikkeltags