6 av 10 foreldre ønsker skolemat

En ny undersøkelse viser at 64 prosent av norske foreldre ønsker en helt eller delvis subsidiert skolematordning.

En ny undersøkelse viser at 64 prosent av norske foreldre ønsker en helt eller delvis subsidiert skolematordning. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

36 prosent oppgir at barna fra tid til annen ikke spiser matpakke i løpet av skoledagen.

DEL

I en landsdekkende undersøkelse gjort blant foreldre med barn på skolen kommer det fram at godt over halvparten ønsker en subsidiert skolematordning.

Totalt svarer 64 prosent av foreldrene ja på spørsmål om de ønsker en helt eller delvis subsidiert skolematordning. Jo flere barn, jo større er behovet: 74 prosent av foreldre med tre barn eller flere mener det samme. Undersøkelsen viser også at 25 prosent ikke har tid til å forsikre seg om at matpakken blir næringsrik hver dag.

Det går fram av en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat, på vegne av Mills. Det er et statistisk representativt utvalg av foreldre, og like mange kvinner som menn, som har svart på undersøkelsen.

– Lunsjen er et av dagens viktigste måltider for skolebarn, fordi måltidet har umiddelbar innvirkning på læringen som skjer hver eneste dag. Ved nedprioritering av riktig ernæring i lunsjen risikerer man dårligere prestasjon, mindre trivsel og sosiale forskjeller i skolen, sier helse- og ernæringssjef i Mills, Marte Gjeitung Byfuglien.

36 prosent av foreldrene i undersøkelsen forteller at barna fra tid til annen ikke spiser matpakke i løpet av skoledagen. Det er de eldste barna som trekker snittet opp: 44 prosent av foreldre med barn mellom 13 og 16 forteller at dette skjer.

Videre oppgir én av fire at matpakkene ganske ofte blir mindre næringsrik på grunn av dårlig tid og stress på morgenen.

– De aller fleste foreldre gjør en fantastisk jobb med å lage gode matpakker til barna sine hver dag, men naturlig nok er det ikke alle som har tid til å sikre at matpakkene er ernæringsmessig riktig satt sammen. Det vil for eksempel si at man dropper frukt og grønt, spiser for mye mettet fett, pålegg med høyt sukkerinnhold og lignende, påpeker Byfuglien. (ANB)

Artikkeltags