Beintøffe elever

«Beintøft er en nasjonal gå til skolen-kampanje i regi av Miljøagentene».

«Beintøft er en nasjonal gå til skolen-kampanje i regi av Miljøagentene». Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

36.000 elever i hele landet «gikk» for et bedre miljø. Nå er alle vinnerne kåret.

DEL

Skoleelevene tilbakela en miljøvennlig reise til skolen på 700.000 kilometer. Det skjedde i konkurransen «Beintøft» i september. Gjennom å engasjere barneskoleelever i å gå, sykle og reise kollektivt til skolen, ønsker Miljøagentene å bidra til å kutte CO2-utslipp fra biltrafikk og sørge for mindre lokal luftforurensing.

Stort engasjement

Over 36.000 barn, 10.000 flere enn fjor, har deltatt i årets miljøkonkurranse.

– Det er helt fantastisk. Vi vet at mange barn har et stort engasjement for å ta vare på miljøet og naturen vår, og vi håper enda flere reflekterer over hvordan vi kan bidra til det i løpet av denne konkurransen, sier kommunikasjonsrådgiver Hanna Hågensen Aasen i Miljøagentene.

Når færre foreldre kjører barna sine til skolen, oppstår det også færre trafikkfarlige situasjoner. Barna blir i bedre form og er mer opplagt til å ta til seg kunnskap gjennom hele skoledagen.

– Når vi blir kjørt til skolen, forurenser vi naturen. Det er vi barna som har rett til å si ifra til de voksne om at de ikke vil bli kjørt, sier Miljøagent Lukas Kristiansen.

Til månen og tilbake

I løpet av fire uker har elevene «gått» over 700.000 kilometer. Det til svarer en distanse fra jorda og til månen og nesten helt tilbake.

–  Det kan virker enkelt å svippe barna innom skolen med bilen, og du tenker kanskje ikke videre over det. «Beintøft» synliggjør et større perspektiv. Når tusenvis av foreldre setter igjen bilen hjemme, viser det at alle kan være med på å spare miljøet for mye belastning. Nærmere bestemt over 95 tonn CO2, bemerker Aasen.

Saken fortsetter under bildet.

«Tenk på oss og stopp forurensingen nå!» Fra Norheim skole i Karmsund.

«Tenk på oss og stopp forurensingen nå!» Fra Norheim skole i Karmsund. Foto:

Premier til lokalmiljøet

Den aller beste «Beintøft»-klassen, 7A på Grindhaug skole på Karmøy i Rogaland, vant 30.000 kroner. Beløpet skal komme hele klassen til gode og bidra til videre miljøvennlig aktivitet. Klassen fikk hemmelig besøk fra ordføreren og Miljøagentene denne uken. Da ble sjekken på 30.000 kroner overlevert.

– Vi ble veldig overrasket. Vi trodde bare vi skulle ta bilder, forteller Malin i 7A, til Haugaland TV.

I tillegg får de beste 1. til 7. klassene nasjonalt en premie til en verdi av 10.000 kroner. Fylkesvinnere og vinnere av ukesoppdrag premieres med 5.000 kroner. (ANB)

Artikkeltags