1 av 3 har vært utsatt for sextrakassering

– Omfanget av seksuell trakassering er rystende og urovekkende høyt, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H).

– Omfanget av seksuell trakassering er rystende og urovekkende høyt, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H). Foto:

Av

Omfanget av seksuell trakassering i Norge er enormt. – Urovekkende høyt tall, sier likestillingsministeren.

DEL

(Nettavisen)1 av 3 sier at de har blitt utsatt for seksuell trakassering en eller flere ganger. Det kommer fram i en ny landsrepresentativ undersøkelse blant personer over 18 år, gjennomført av YouGov på oppdrag av Nettavisen og Amedia.

Undersøkelsen ble gjennomført blant 2.019 personer. Det betyr at over 1,3 millioner nordmenn over 18 år rapporterer å ha blitt utsatt for seksuell trakassering.

8.000 svar

I tillegg til undersøkelsen har 46 Amedia-aviser over hele landet fått inn rundt 8.000 svar fra sine lesere, hvor de deler sine opplevelser.

Det er kvinner som opplever mest seksuell trakassering. Blant kvinnene var det 44 prosent som oppga at de aldri var utsatt for det, mens 75 prosent av mennene fortalte det samme.

– Omfanget av seksuell trakassering er rystende og urovekkende høyt. #Metoo-kampanjen har bidratt til økt søkelys på at seksuell trakassering eksisterer i alle bransjer, organisasjoner og partier. Vi har vært vitne til en historisk mobilisering som vi sjelden har sett maken til. Mange modige varslere har gjort ufattelig mye for dem som kommer etter, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Mer alvorlig

Samtidig viser undersøkelsen at kvinner opplever at trakasseringen de utsettes for er mer alvorlig enn menn. På en skala fra 1-6 sier 38 prosent av kvinnene at det de er utsatt for havner i skalaens to mest alvorlige kategorier. Blant menn er andelen 27 prosent.

Menn har en tendens til å omtale ting de er utsatt for som forholdsvis bagatellmessig, og det er mange historier om fulle, klåfingrede personer på byen og jobbsammenkomster. Men også historier der de er voldtatt, omtales av enkelte menn som noe som tilhører den nedre delen av skalaen.

Kvinner rapporterer dobbelt så ofte om hendelser i jobbsammenheng om menn i lederroller som kommer med seksuelle fremstøt, gjerne med påfølgende negative konsekvenser hvis de sier nei.

Det er verdt å merke seg at seksuell trakassering fra en overordnet, er et mye større problem blant personer over 40 år, enn hos yngre mennesker. Omtrent 1 av 5 prosent mellom 18 og 39 år sier at det var av en person i en lederrolle, mens tallet er nær 40 prosent mellom 40 og 60. (ANB)

Dette er #metoo

  • #metoo er blitt betegnelsen på en verdensomspennende kampanje som setter søkelys på seksuell trakassering, spesielt mot kvinner fra menn i maktposisjoner.
  • Begrepet ble allemannseie etter at skuespilleren Alyssa Milano høsten 2017 oppfordret kvinner til å vise verden omfanget av seksuell trakassering. Dette skjedde etter at en rekke kvinner hadde stått fram og fortalt om trakasseringen til filmprodusenten Harvey Weinstein.
  • «Hvis du har blitt seksuelt trakassert, skriv "me too" som et svar på denne tweeten», oppfordret Milano, og fikk massiv respons.
  • Kampanjen har vært preget av kvinner som har stått fram og fortalt hva de har opplevd, uten at den som trakasserte nødvendigvis har blitt navngitt. Ideen er at trakasseringens omfang er viktigere å å få fokus på, enn å lage syndebukker av enkelthistorie.
  • I Norge tok det noe tid før det ble mange håndfaste saker. Aleksander Schaus utlevering av historier fra TV 2 ble den første store saken, mens varslene mot tidligere Ap-nestleder Trond Giske har utløst en lang rekke varslingssaker i politikkens verden.
  • Amedias/Nettavisens landsomfattende undersøkelse, utført av YouGov, viser at rundt 1 av 3 - 1,35 millioner - sier de har blitt utsatt for seksuelle krenkelser/trakassering.

Artikkeltags