3 av 10 kan tenke seg å gi bort en brukt julegave

Aksepten for å tenke og handle brukt har økt de siste årene, mener kommunikasjonsansvarlig Kristine Eia Kirkholm i Finn.no.

Aksepten for å tenke og handle brukt har økt de siste årene, mener kommunikasjonsansvarlig Kristine Eia Kirkholm i Finn.no. Foto:

Av

Magnus Amundsen Koren gir brukte ski til sine små tvillinger til jul. Mange nordmenn er enige med ham i at man får tak i like fine ting brukt som nytt.

DEL

(Dagsavisen)Magnus Amundsen Koren fra Oslo nettopp kjøpt to lange, tynne julegaver. Hans tvillingpar på to år skal få komplett langrennsutstyr til jul. Det ene skiparet er helt nytt, kjøpt brukt av noen som hadde fått dobbelt opp i gave. Han betalte 1.000 kroner i stedet for en nypris på drøyt 3.000 kroner.

– Denne typen ting bruker man to ganger før de er for små. Man må bruke lupe for å se at de er brukt. Når man i tillegg får dem for en tredjedel av prisen, er det veldig liten vits i å gå i butikken og kjøpe nytt, sier Koren.

– Positiv trend

Norstat har gjennomført en undersøkelse for Finn.no som viser at tre av ti nordmenn kan tenke seg å gi bort en brukt julegave.

– Aksepten for å tenke og handle brukt har økt de siste årene, mener kommunikasjonsansvarlig Kristine Eia Kirkholm i Finn.no.

– Det er en vekst i besøk til Finn-torget, og terskelen for å sjekke bruktmarkedet er blitt atskillig senket. At denne trenden også inntar julegavemarkedet, er selvfølgelig positivt både for lommeboken og miljøet, sier hun.

Kanskje terskelen for å gi brukte ting til barn er litt lavere, fordi de er mindre jålete.

Magnus Amundsen Koren, gir brukte julegaver til barna sine

I oktober var det sju prosent vekst i besøk til Finn-torget.

– Det bekrefter en bevisstgjøring blant forbrukerne. Det er greit å handle brukt, og denne holdningen kommer til å styrke seg ytterligere framover, tror Kirkholm.

Like fint som nytt

De fleste som svarer at de kan tenke seg å gi bort en brukt julegave, oppgir at det er fordi de finner like fine ting brukt som nytt eller fordi de vil spare miljøet. Men også det å spare penger eller at mottakeren ønsker seg noe som ikke kan kjøpes nytt, nevnes som en årsak av hver tredje person.

Likevel: Halvparten av oss kan ikke tenke seg å gi bort en brukt julegave. De tror ikke mottakeren ville ha blitt glad for det.

Magnus Amundsen Koren mener han er blitt mer tilbøyelig til å gi brukte gaver etter at han fikk barn. 44 prosent av oss kan tenke seg å gjøre som ham, altså kjøpe brukt til barna sine.

– Barns behov endrer seg så mye over kort tid. Ting blir langt fra slitt i stykker før det blir for smått eller ikke er relevant lenger, sier Koren.

Selv har han alltid kjøpt og solgt en del brukt. Også voksne har han gitt brukte gaver til, men da vintage-ting.

– Selv har jeg fått en eldre platespiller i gave. Kanskje terskelen for å gi brukte ting til barn er litt lavere, fordi de er mindre jålete. For det handler ikke om at tingene er dårligere, det er bare at de ikke er kjøpt nye. Man er kanskje redd for at voksne kan rynke litt på nesen over å få en brukt gave fordi folk har, eller man tror de har, nykker som egentlig bare er tull.

– Vil være sikker

Kanskje er det denne usikkerheten som gjør at bare to av ti nordmenn noen gang har gitt en brukt gave.

Likevel: Fire av ti er positive til å motta en brukt gave. De du bør være mest forsiktig med å gi en brukt julegave til, er de i 30-årene. Der er 22 prosent negative til å få en brukt gave. Tryggest er de mellom 18 og 29 år og de som er i 40-årene.

– Vi tror nordmenn er mer positive til å få en brukt julegave enn til å gi bort fordi de er usikre på mottakerens respons på gaven, sier Kirkholm i Finn.no.

– Man vil være sikker på at det man gir, er noe mottakeren ønsker seg, sier hun.

Selv skal Kirkholm gi brukte julegaver til både mann og barn i år. Tidligere har hun gitt bort brukte ski og et brukt dukkehus. (ANB)

Slik er tallene

  • 30 prosent svarer at de kan tenke seg å gi bort en brukt julegave. 51 prosent kan ikke tenke seg det, og 19 prosent vet ikke.
  • Av dem som kan tenke seg å gi bort en brukt julegave, svarer 68 prosent at det er fordi man finner like mye bra/fint som er brukt.
  • 64 prosent sier det er fordi de sparer miljøet, 35 prosent for å spare penger og 31 prosent fordi det personen ønsker seg, ikke finnes som nytt.
  • 24 prosent sier de da får råd til en gave de ellers ikke ville hatt råd til. 42 prosent svarer at flere de skal kjøpe gave til, ønsker seg brukte julegaver.
  • 44 prosent kunne tenke seg å kjøpe brukte julegaver til barna sine, mens 33 prosent ikke ønsker å gjøre dette.
  • 20 prosent sier at de har gitt bort en brukt julegave noen gang, mens 80 prosent aldri har gjort det. Det er flest mellom 18 og 29 år (27 prosent) som har gitt en brukt julegave.
  • Blant dem som ikke kan tenke seg å gi bort en brukt julegave, sier om lag halvparten at de ikke tror mottaker hadde blitt glad for å få en brukt julegave.
  • Fire av ti er positive til å få en brukt julegave (16 prosent er negative, og 29 prosent hverken positive eller negative).
  • To av ti har tidligere gitt bort en brukt julegave. Nær tre av ti blant dem under 30 år svarer det samme. (Kilde: Finns juleundersøkelse)

Artikkeltags