Dette er Norges mest attraktive by

Byfergene er noe av det første turistene legger merke til i Fredrikstad.

Byfergene er noe av det første turistene legger merke til i Fredrikstad. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det er en by med et ikke altfor godt fotballag.

DEL

Fredrikstad utmerker seg på områder som andre byer og tettsteder kan la seg inspirere av, er juryens begrunnelse for å gi byen Statens pris for attraktiv by.

– Fredrikstad viser vilje til å ta i bruk ny kunnskap, metoder og verktøy for å fremme byens utvikling, mener juryen, som er oppnevnt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Juryen har neppe latt seg imponere av byens fotballag, som sliter i bunnen av 1. divisjon, men heller av kommunens arbeid for tilretteleggelse for sykling og andre kollektivtilbud. Blant annet applauderes vedtaket om å gjøre fergen over Glomma gratis. Siden 2014 har antall reisende økt fra 300.000 til 1,25 millioner i året.

– Gratis kollektivtransport med byfergen er et innovativt grep for å øke bruken og oppslutningen om byen. Deltakerbasert budsjettering gir økt lokaldemokrati, og generell satsing på sentrum har gjort at juryen valgte Fredrikstad, sier juryleder Erling Dokk Holm.

Ordfører Jon-Ivar Nygård spiste frokost med et stort smil om munnen onsdag morgen.

– Dette er stort for en by som Fredrikstad. Det er en anerkjennelse av det arbeidet som er gjort med byutvikling. Sentrum blomstrer og det blir lagt merke til utover byens grenser, sier han.

De to andre kandidatene som var aktuelle til kåringen av årets mest attraktive by i 2017, var Arendal og Egersund.

Statens pris for attraktiv by består av 250.000 kroner, et diplom og en plakett som kan settes opp på stedet.

Prisen deles ut årlig og har som mål å belønne byer med bærekraftig utvikling. Økonomiske, sosiale og miljømessige dimensjoner legges til grunn for avgjørelsen. (ANB-NTB)

Artikkeltags