Vi krangler ofte om penger

Mange nordmenn kvier seg for å diskutere økonomi med partneren sin.

Mange nordmenn kvier seg for å diskutere økonomi med partneren sin. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det gjelder spesielt ugifte samboere, viser ny undersøkelse.

DEL

Nær én av fire nordmenn innrømmer at de krangler med partneren sin om penger. Det kommer fram i en fersk undersøkelse YouGov har gjennomført på oppdrag for Nordea. Kun litt over halvparten sier de har samme forhold til forbruk og sparing som partneren.

– Det er ikke uvanlig at par krangler om penger. Spesielt i de forholdene hvor partnerne har ulikt syn på økonomi, kan det lett oppstå uenigheter, sier Elin Reitan forbrukerøkonom i Nordea.

– Likevel er nordmenn redde for å snakke om økonomi med sin bedre halvdel. Det er synd, for mye kan gjøres med en god prat, mener Reitan.

Det er spesielt ugifte samboere som har en tendens til å krangle om penger. For mens to av ti gifte par opplyser at de har pengekrangler, svarer tre av ti ugifte samboere det samme.

Samlivsfelle

– Spesielt samboere bør være påpasselige med å ta pengepraten, blant annet for å sikre at økonomien inndeles på en rettferdig måte. Det er fort gjort å tråkke i en av de økonomiske samlivsfellene, og da kan du potensielt gå ut av forholdet uten å eie noen ting av verdi, uttaler Elin Reitan.

I undersøkelsen kommer det videre fram at mange nordmenn går langt for å unngå pengepraten.

Forbrukerøkonom Elin Reitan.

Forbrukerøkonom Elin Reitan. Foto:

Foruten at 12 prosent sier de bevisst unnlater å fortelle partneren om enkelte innkjøp de gjør, oppgir nesten én av ti at de synes det er vanskelig å snakke med partnerne om felles økonomi. Videre svarer seks prosent at de har sparing som partneren ikke kjenner til.

– Det er et paradoks at vi heller gjemmer handleposer og irriterer oss i skjul framfor å ta pengepraten. Ikke bare er dette slitsomt, men du bygger samtidig forholdet på utrygg grunn. Det er krevende å gå rundt og ergre seg over partnerens forbruk, og samtidig slitsomt å få dårlig samvittighet hver gang man drar kortet. Denne måten å leve på tror jeg ikke er bærekraftig over tid, sier Reitan.

Barna kan involveres

Hun fortsetter:

–Mange kan absolutt la pengepraten ta større plass i hverdagen. Jeg anbefaler blant annet alle par å snakke jevnlig om familieøkonomien. Ta opp det som eventuelt irriterer deg rundt partnernes pengebruk og bli enige om prioriteringer. Etter hvert kan dere involvere barna i visse deler av pengepraten, slik at de også får et naturlig forhold til det å snakke om penger, framholder forbrukerøkonom Elin Reitan.

Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov i perioden 21. - 29. mars 2017. Det er gjort til sammen 1.003 intervjuer med personer over 18 år, som bor sammen med en partner. (ANB)

Fakta om undersøkelsen

  • 23 prosent krangler med partneren om penger.
  • 54 prosent svarer at de har de samme holdningene som partneren når gjelder forbruk og sparing.
  • 12 prosent sier at det hender at de bevisst unnlater å fortelle partneren sin at de har kjøp ting.
  • 10 prosent synes partneren bruker mer penger enn de har råd til.
  • 9 prosent synes det er vanskelig å snakke om felles økonomi med partneren sin.
  • 8 prosent sier noen ganger at det de har handlet koster mindre enn det faktisk gjorde.
  • 6 prosent har sparing som partneren ikke vet om.

Artikkeltags