Bjørgen stoppet gulltørken

Marit Bjørgen var i egen klasse i finalen og kunne fornøyd strekke hendene i været etter målgang.

Marit Bjørgen var i egen klasse i finalen og kunne fornøyd strekke hendene i været etter målgang. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Marit Bjørgen hylte og gråt av glede etter OL-gullet onsdag.

DEL

Justyna Kowalczyk dro i tet lenge, men hadde Bjørgen i hælene hele tiden. Den norske jenta tok teten noen hundre meter før mål og staket fra til utklassingsseier i påskeværet.

Dermed vant hun Norges første gull i Vancouver-OL, på den femte konkurransedagen og etter at mange gullhåp hadde sviktet.

– Halvveis inn på oppløpet forsto jeg at jeg ville vinne. Jeg er sinnssykt glad. Dette er selvfølgelig det største jeg har opplevd noen gang, sa Bjørgen til NTB.

De første minuttene etter rennet bare jublet hun.

– Det har ikke gått opp for meg ennå, sa hun.

– Jeg har det helt herlig nå. Jeg gråt faktisk litt før finalen. Da skjønte jeg at jeg kunne vinne gull, sa Marit Bjørgen på vei til dopingtest og internasjonal pressekonferanse.

I sprinten lyste det superform av Bjørgen. Hun vant alle fire løp denne dagen, og utklasset konkurrentene i alle utslagsrundene. Dermed får VM-gullene hennes nå selskap av minst én toppmedalje fra OL.

Topp start

Majdics ulykkelige start var ikke noe Bjørgen brukte krefter på.

- Nei, jeg tenkte ikke noe på det. Jeg var i veldig god form og tror hun skulle fått det hardt denne gangen uansett. Jeg har oppnådd noe jeg har drømt om lenge. Samtidig er jeg glad for Petra som tok bronsen, sa Bjørgen.

Bjørgen har unngått sykdom som ofte ødela mye for henne. Torino-OL var en smertefull nedtur.

Sterkt av Brun-Liea

Sprint har bare stått på OL-programmet to ganger tidligere. Julija Tsjepalova (Russland) vant i 2002. Canadiske Chandra Crawford overrasket de fleste med seier for fire år siden.

Norges beste plassering før onsdag var en bronse i 2002 ved Anita Moen.

Celine Brun-Lie gikk også et godt løp og endte på sjetteplass i finalen. Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nummer sju etter at hun ble utslått i semifinalen.

Maiken Caspersen Falla falt i prologen, men tok seg til kvartfinalen. Dessverre ble det stopp der. (ANB-NTB)

Artikkeltags