Intet OL-gull for Nordén

Lisa Nordén fikk ikke medhold i sin klage til Idrettens voldgiftsrett.

Lisa Nordén fikk ikke medhold i sin klage til Idrettens voldgiftsrett. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Lisa Nordén får ikke byttet ut OL-sølvet sitt med gull.

DEL

Idrettens voldgiftsrett (CAS) avviste svenskenes anke lørdag.

- Det er en feilaktig beslutning, sa Stefan Lindeberg, som er president i Sveriges olympiske komité. Han mener målfotoet ikke gir tydelig svar på hvem som var først i mål i kvinnenes triathlon.

Nicola Spirig fra Sveits ble dømt foran Nordén i mål etter en fotofinish forrige helg. Nordén godtok at hun var nummer to og sa seg tilfreds med sølv, men svenske idrettsledere finleste regelverket og kom til at det var grunnlag for protest på tolkningen av målfotoet.

Protesten ble først avvist av Det internasjonale triathlonforbundet (ITU). Deretter vendte svenskene seg til CAS, som etter en høring fredag kveld leverte sin avgjørelse lørdag. Den innebærer at resultatet blir stående.

Uenige

CAS slo fast at ITU ikke brøt sitt eget regelverk i vurderingen av målfotoet. Selve vurderingen av hvem som var først kan ikke overprøves av voldgiftsretten så lenge det ikke er begått brudd på regler eller forskrifter.

- Men det er tydelig at linjene som er trukket på målfotoet ikke er korrekt trukket. De måler på feil sted, ved magen og ikke overkroppen, slik reglene tilsier, hevder Stefan Lindeberg.

- Dessuten er det bare ett bilde. Målfoto fra motsatt side finnes ikke, ettersom kameraet ikke virket. Det går ikke å avgjøre hvem som var først, og da burde det vært delt gull.

Han medgir at kampen for gullet er tapt. Avgjørelser i CAS kan ikke ankes.

Som ventet

- Dette var som ventet, sa Nordén til TT. Hun er tilbake i Sverige og deltok søndag i det svenske sprintmesterskapet i Jönköping.

- Om det var blitt gull, ville det vært et eventyr, men slikt hender ikke i virkeligheten. Det er fint det er over, så jeg kan ta sølvmedaljen min og være fornøyd med den. Og det er jeg virkelig.

Nordén ga Sveriges OL-komité tillatelse til å anke på hennes vegne, men hun var selv ingen pådriver i saken. Hun synes likevel det kunne vært greit med en regelendring etter å ha blitt dømt til toer med noen tusendeler.

- Jeg synes at om det er så jevnt så bør man dele seieren.

(ANB-NTB)

Artikkeltags