Nytt OL-mareritt for Liu

Liu Xiang lykkes ikke i OL. Her ble han liggende etter den første hekken.

Liu Xiang lykkes ikke i OL. Her ble han liggende etter den første hekken. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Den kinesiske hekkeløperen Liu Xiang kom ikke over første hekk.

DEL

Den kinesiske hekkeløperen Liu Xiang opplevde et nytt OL-mareritt da han tirsdag falt over første hekk i forsøksheatet og skadet seg.

Forbannelsen fortsetter altså for gullvinneren i 110 meter hekk fra Aten i 2004. Til Beijing-lekene i 2008 kom han som en av Kinas største idrettsstjerner, men problemer med hælsenen ødela. Han sto på startstreken, men fikk aldri startet. Både Liu og mange av de 90.000 tilskuerne i Fugleredet gråt da han måtte hinke av banen før startskuddet smalt.

Liu brukte flere år på å komme tilbake i gammel form, men i fjor vant han VM-sølv, og han hadde store forhåpninger til årets sommerleker.

Denne gang kom han iallfall i gang. Liu fikk en veldig rask start, men snublet i den første hekken og gikk i bakken. Etter å ha hinket på venstre bein de vel 100 meterne opp til mållinjen, ble han satt i en rullestol og trillet videre inn til det medisinske personellet på banen.

– At han hinket til mållinjen etter uhellet viser at han er en sann olympier, sa trener Sun Haiping på en pressekonferanse etter at kvalifiseringen var over.

Akillesskade

– Trolig er det snakk om en akillesskade, men det er litt tidlig å slå det fast, for Liu er fortsatt til undersøkelser, sa treneren, som kunne fortelle at skaden kom helt brått.

– Jeg tror presset ble for stort idet han tok sats for å passere den første hekken. Det var akkurat da skaden oppsto, for han klarte ikke å få opp beinet høyt nok til å passere hekken, sa Sun.

Han sa også at verken han eller Liu hadde fått noe forvarsel om dette, men han mente den spesielle treningen før OL-starten tirsdag kunne ha skylden.

– Vi har trent på å løpe to harde og tøffe løp med to timers mellomrom, som det ville vært her i semifinalen og finalen. Den konkurranselike treningen vår kan ha gjort at denne saken oppsto, på den måten at treningen de siste dagene ble litt for tøff, mente treneren.

Han ville ikke si noe om sine egne eller andres følelser etter at Liu har vært utsatt for uhell for annen gang på rad i olympisk sammenheng, men det er all grunn til å tro at kineserne nok en gang gråter for sin store idrettshelt.

Nitrist

– Jeg snakket med Liu like før start i dag, og da virket han helt i orden. Det er bare trist det som skjedde. Han gjorde en feil, og da var det over og ut. Det er trist når slike ting skjer, sa amerikaneren Aries Merritt, som nå har rykket opp til å bli storfavoritt på distansen.

Merritt overbeviste med 13,07 i kvalifiseringen og stilte verdensrekordholder Dayron Robles fullstendig i skyggen. Robles vant også sitt innledningsheat, men tiden var ikke bedre enn 13,33.

Liu Xiang har stor respekt i friidrettsmiljøet, og både publikum og konkurrenter viste at de setter pris på ham etter uhellet i forsøket.

Alle konkurrentene i heatet ventet på ham i målområdet da han kom hinkende, og da ungareren Balasz Baji løftet armen til Liu i været, applauderte tilskuerne i sympati med den populære kineseren.

Liu ble deretter satt i en rullestol og trillet inn til undersøkelse hos legene. Etter alt å dømme er sesongen over for hans del etter nok en helsvart OL-start.

(ANB-NTB)

Artikkeltags