OL-finale for fjerde gang

Jonas Larholm setter inn ett av Sveriges mål på veien mot en ny olympisk finale.

Jonas Larholm setter inn ett av Sveriges mål på veien mot en ny olympisk finale. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

De svenske håndballherrene er klar for finale i OL etter 27-26-seier over Ungarn fredag.

DEL

Nå venter Frankrike i kampen om gullet. - Uvirkelig, beskrev svenskenes trener om forvandlingen.

Målvakt Mattias Andersson gjorde flere viktige redninger da kampen i Basketball Arena sto og vippet de siste minuttene. Sisteskansen fikk overraskende muligheten på bekostning av Johan Sjöstrand, som var en av de største heltene i kvartfinaleseieren mot Danmark.

– Dette er bare så jævla herlig. Helt utrolig. Vi reiser oss selv når det er tungt, uttalte keeperhelten til SVT etter seieren.

Holdt hodet kaldt

Sverige hadde en liten ledelse i mesteparten av annenomgangen. Likevel viste det seg vanskelig for trenerne Staffan Larssons og Ola Lindgrens utvalgte å avgjøre oppgjøret.

På stillingen 26-25 reddet Andersson et forsøk fra Ungarns høyre kantspiller som fikk hoppe inn nærmest helt upresset. Da Kim Ekdahl du Rietz økte ledelsen til to mål rundt tjue sekunder før slutt var finaleplassen så godt som spikret. Ferenc Ilyes reduserte kjapt for ungarerne, men Sverige tok godt vare på ballen resten av tiden og kunne slippe løs jubelen.

– Jeg vet ikke helt om det har gått opp for meg. Det er snudd sånn på hodet at det føles uvirkelig, sa trener Larsson til SVT.

Møter regjerende mester

– Det føles som man har champagne eller mineralvann som bobler på innsiden. Det er ren og skjær eufori, tilføyde Sverige-kaptein Tobias Karlsson.

– Vi orket litt mer, presset litt bedre, og det lønnet seg.

Frankrike vant gigantoppgjøret mot Kroatia med 25-22 i den andre semifinalen. Franskmennene skaffet seg et overtak tidlig. Selv om kroatene utlignet tomålsledelsen Nikola Karabatic og co. hadde halvveis, rykket Frankrike fra på nytt.

Da Samuel Honrubia økte til 25-20 med mindre enn to minutter igjen var Beijing-mesterne sikret nok en finale. Den svake 11.-plassen fra EM i januar gjorde at Frankrike mistet statusen som mester i alle de store turneringene. Men nå ser seiersvante «Les Bleus» ut til å være tilbake på vinnersporet.

Sverige skal spille avgjørende kamp om OL-tittelen for fjerde gang.

De blågule kom seg helt til finalen i tre strake sommerleker i årene 1992-2000. Alle gangene måtte naboen i øst nøye seg med sølv.

Ikke kvalifisert til VM

Det svenske OL-mannskapet i London var på ingen måte blant de ypperste medaljefavorittene i årets sommerleker. Men etter kvartfinaleseieren over europamester Danmark var muligheten for medalje igjen innen rekkevidde.

Det var det få som trodde etter et håndballår som har vært langt under svenskenes forventninger. EM i januar ga bare 12.-plass, noe som så vidt holdt til den siste OL-kvalifiseringsplassen foran Norge.

Sverige er, i likhet med Norge, heller ikke kvalifisert for VM i Spania i januar 2013. Montenegro slo svenskene i de avgjørende kampene om VM-plass tidligere i år, mens Norge måtte gi tapt mot Ungarn, svenskenes semifinalemotstander fredag. (ANB-NTB)

Artikkeltags