Sendte USA til finale

Artikkelen er over 5 år gammel

Alex Morgan ble den store heltinnen da hun sikret finaleplass for USAs fotballandslaget mandag.

DEL

Spissen nikket inn 4-3 mot Canada på overtid av ekstraomgangene.

Canadierne gråt av skuffelse etter kampen. En norsk dommerfeil kostet dem seieren i ordinær tid. Christina Pedersen pekte på 11-metersmerket da et frispark traff albuen til Marie-Eve Nault mens hun vendte seg bort fra ballen.

Canada ledet hele tre ganger i ordinær tid, men storfavoritt USA svarte alle gangene. To minutter og 25 sekunder på overtid i annen ekstraomgang forsøkte USA med et siste innlegg fra høyre.

Naturlig nok var slitne canadiere oppmerksom på tanksenter og luftkriger Abby Wambach, men spissmakker Morgan fikk ikke like mye oppmerksomhet. Det straffet seg, for 23-åringen viste at også hun kan avslutte med hodet.

– Jeg er fortsatt i sjokk. Jeg bryr meg ikke om hvem som scorer så lenge laget scorer. Jeg så ikke engang ballen gå i mål, sa Morgan.

USA har fortsatt spilt seg fram til samtlige OL-finaler for kvinner. Finaletapet mot Norge i 2000 er det eneste til nå.

Tre Sinclair-mål

Christine Sinclair sendte utrolig nok outsideren Canada i ledelsen tre ganger. Spissen sørget for 1-0, 2-1 og 3-2, men det holdt likevel ikke til å sparke USA ut av OL-turneringen.

Megan Rapinoe utlignet første gang ni minutter ut i annen ordinære omgang direkte fra hjørneflagget. Samme spiller gjorde at lagene var like langt bare tre minutter etter Sinclairs 2-1-mål. Heller ikke da Canadas storscorer fant nettet bak Hope Solo for tredje gang holdt det. USA fikk straffe med ti minutter igjen av ordinær tid. Den satte Abby Wambach i mål.

Straffesparket som Christina Pedersen ga amerikanerne vil bli diskutert i Canada i lang tid. Avgjørelsen var svært streng.

I ekstraomgangene virket lagene slitne etter å ha levert en forrykende semifinaleduell, og de fleste begynte å forberede seg på straffesparkkonkurranse. Men så dukket publikumsfavoritten Morgan opp og avgjorde det hele.

Japan igjen

I finalen venter Japan for USA, som har Pia Sundhage som trener og Hege Riise som assistent.

De to nasjonene møttes også i VM-finalen i fjor. Da vant Japan sin første store internasjonale tittel etter å ha slått amerikanerne på straffer.

Japan slo Frankrike 2-1 i den første semifinalen tidligere mandag. Verdensmesternes mål ble satt inn av Yuki Ogimi og Mizuho Sakaguchi. Frankrikes Eugenie le Sommer reduserte i det 76. minutt og ordnet straffespark rett etter, men Elise Bussaglia skjøt utenfor. Dermed var det beste europeiske innslaget i turneringen ute.

– Det var små marginer som avgjorde. Kanskje gjorde vår kaptein Aya Miyama utslaget. Hun holdt en tale i garderoben som nesten fikk meg til å gråte. Det var veldig inspirerende, sa Japans trener Norio Sasake. (ANB-NTB)

Artikkeltags