Tok gull nummer 17

Medaljene fortsetter å renne inn hos Michael Phelps. Fredag kveld ble det gull på 100 meter butterfly.

Medaljene fortsetter å renne inn hos Michael Phelps. Fredag kveld ble det gull på 100 meter butterfly. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Michael Phelps gir seg ikke. Fredag tok han sitt 17. OL-gull da han vant 100 meter butterfly etter en forrykende spurt.

DEL

Phelps var bare nummer sju ved vending, men ingen kunne stå imot ham på den siste lengden. Han fikk tiden 51,21.

– Jeg er lykkelig for at jeg greide å vinne mitt aller siste individuelle løp. Det var alt jeg ønsket i dag, sa Phelps.

Chad le Clos, som snøt medaljegrossisten for gullet på favorittdistansen 200 meter butterfly, måtte nøye seg med delt sølv. Han og russeren Jevgenij Korotysjkin slo inn 23 hundredeler etter amerikaneren.

Også for fire år siden vendte han som nummer sju i finalen på 100 meter butterfly. Den gang vant han med ett hundredel. Det var øvelsen hvor han var nærmest å miste sin historiske gullfangs på åtte i ett OL.

– Seiersmarginen i dag var større enn de to siste gangene til sammen, så nå kan vi smile og være glade, sa Phelps etter fredagens seier.

– Dette var moro.

Dagen etter at han ble første mann som vant en svømmeøvelse i OL tre ganger på rad, gjorde han det igjen.

Phelps vant seks gull og to bronse i Aten-OL i 2004. Han vant gull i alle sine åtte øvelser i Beijing-lekene for fire år siden, og nå er han oppe i tre gull og to sølv i London-lekene.

Det stopper nok ikke med det, for lørdag svømmer han 4 x 100 meter stafett. Det kan bli gull nummer 18 og medalje nummer 22, men så er det imidlertid også slutt.

Amerikaneren sier at han legger opp straks dette OL er over, og at han aldri vil konkurrere igjen, selv ikke i veteranstevner. Det er ikke alle som er så sikre på det.


Skeptisk Spitz

– Phelps elsker å sette rekorder, og han kommer til å ønske å vinne enda flere medaljer som 31-åring. Jeg tror han kommer til å delta i Rio-lekene, sier Mark Spitz.

Han er ingen hvem som helst. Det var hans rekord på sju svømmegull i ett OL Phelps slo med sine åtte i Beijing.

– Han tar seg sikkert fri en stund, men så vil han tilbake. Enten begynner han med lerdueskyting, som ikke krever så mye fysisk trening, eller så kommer han til å satse på svømming igjen. Men vi får se ham i Rio, hevder Spitz overfor det tyske nyhetsbyrået DPA.

Dit kommer Phelps i så fall med tidenes største olympiske medaljesamling. Allerede tidligere i uken slo han turneren Larissa Latyninas rekord på 18 medaljer. (ANB-NTB)

Artikkeltags