Edvald i særklasse

Edvald Boasson Hagen kunne trygt koste på seg et smil etter søndagens oppvisning.

Edvald Boasson Hagen kunne trygt koste på seg et smil etter søndagens oppvisning. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

I ren oppvisningsstil vant Edvald Boasson Hagen den siste etappen av sykkelrittet Dauphiné Libéré søndag.

DEL

Nordmannen gikk solo de siste sju kilometerne.

Seieren var den fjerde individuelle etappeseieren i år og den første siden han kom tilbake etter en lengre skadeperiode. En vond akilles ødela hele vårsesongen for Hagen.

Sist han sto øverst på seierspallen var etter den siste etappen av Tirreno - Adriatico. Før det hadde han vunnet to etapper i Oman rundt. Han vant dessuten en lagtempoetappe i Qatar rundt.

– Jeg er godt fornøyd med dagen. Vi hadde en plan som lykkes, og det er utrolig gøy å vinne. Det er alltid godt å komme alene til mål, sa Edvald Boasson Hagen til NTB.

Etappeseieren på sisteetappen i det 62. utgaven av rittet må regnes som en av de største han har vunnet i sin relative korte proffkarriere. Bare enkeltseieren i klassikeren Gent - Wevelgem i fjor henger høyere.

Imponerte stort

Boasson Hagen gikk til angrep den andre gangen rytterne skulle opp Cote de Domancy. Han fikk med tre andre ryttere, og fikk opp en avstand på 1.30 minutter på hovedfeltet da to runder gjensto.

Da sisterunden gikk, var hovedfeltet rundt 43 sekunder bak. Hagen satte inn et nytt støt opp den siste stigningen med sju kilometer til mål. Han kom alene til toppen og brukte sine tempoegenskaper de siste kilometerne mot mål under våte forhold. Avstanden ned til toeren på etappen, spanjolen Arkaitz Duran, ble på 27 sekunder.

Edvald Boasson Hagen har vunnet spurtseirer, tempoetapper og etter å ha gått i brudd. Bare en seier på en klatreetappe mangler før nordmannen så å si er komplett som rytter.

Lørdag var han opp klassikeren Alpe d'Huez. Han satt i den såkalte «bussen» og tok det pent, men han måtte innrømme at det var tøft. Alpe d'Huez er ikke med i årets Tour de France.

– Har du plukket ut noen etappe i Touren som du håper å vinne?

– Jeg har ikke studert Tour de France-løypa ennå, så jeg har vel ikke blinket ut noen etappe jeg ønsker å vinne. Jeg må bare ta de mulighetene jeg får og håper selvsagt at det skal dukke opp slike muligheter, sa Hagen.

Akillesproblemet borte

Ifølge Skys sportsdirektør Sean Yates har Hagen vist nok under rittet til at man kan konkludere med at problemene med akillessenen er over.

– Edvald er på vei tilbake. Han har ikke kjent noe til skaden. Han hadde en bra tempoetappe, og har vært komfortabel i fjellene. Han er helt klart i rute til Tour de France, sa Yates til det franske nyhetsbyrået AFP. Det var før nordmannen slo til på den siste etappen i Dauphiné Libéré.

– Formen er ikke helt på topp ennå. Jeg har nok litt å gå på, men det begynner å komme seg. Det blir nok i orden til Tour de France, sa 23-åringen fra Rudsbygd.

– Jeg kjente ingenting til skaden, og jeg må takke alle som har hjulpet meg gjennom skadeperioden. Laget har vært til utrolig stor hjelp sa Hagen.

Sammenlagt holdt sloveneren Janez Brajkovic unna for Alberto Contador. De to fulgte hverandre på den siste etappen. (ANB-NTB)

Artikkeltags