Ellevill EM-åpning

Robert Lewandowski scoret for Polen mål mot Hellas.

Robert Lewandowski scoret for Polen mål mot Hellas. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Hellas reiste seg og berget uavgjort i den innholdsrike åpningskampen mot Polen.

DEL

EM-sluttspillet fikk en åpning de færreste hadde sett for seg. Polen innledet med lekre kombinasjoner og overganger i et frenetisk tempo, tok ledelsen etter et vakkert angrep der Robert Lewandowski avsluttet med et solid hodestøt, og Hellas virket ferdig da Sokratis Papastathopoulos ble feilaktig utvist like før pause.

Polens målvakt Wojciech Szczesny slapp imidlertid grekerne inn igjen med to tabber. Først klarte han aldri å plukke et tilsynelatende ufarlig innlegg som i stedet resulterte i innbytter Dimitrios Salpingidis' utligning etter 51 minutter.

Etter 69 minutter fortsatte Szczesny sin tabbekveld da han felte Salpingidis i feltet og fikk rødt kort. Dramaet i Warszawa var ikke over, for Polens reservekeeper Przemyslaw Tyton kom rett inn og vartet opp med en god redning på Georgios Karagounis' straffespark. Kort tid senere fikk Salpingidis et mål korrekt annullert for offside.

– Szczesnys utvisning ble min sjanse. Heldigvis klarte jeg å redde straffesparket. Vi kan leve med uavgjort, sa Tyton.

– Vi fikk en forferdelig start, var uheldige, men klarte å komme tilbake fordi dette laget har sjel. Den greske sjelen er større enn fotball, den er større enn alt, strålte Salpingidis etter at Hellas hadde reddet ett poeng.

Drømmeangrep

Festaftenen i den polske hovedsaken ble en herlig innledning på EM-sluttspillet. Kampen hadde så godt som alt.

EMs første 45 minutter var en polsk fest. Der Polen vartet opp med lekre kombinasjoner og overganger i høyt tempo, sto grekerne nærmest fram som tilskuere.

Særlig Polens høyreside med Lukasz Piszcek og Jakub Blaszcykowski skapte mye med sine gode ballferdigheter.

Jubelen i Warszawa var enorm da Lewandowski fra Borussia Dortmund headet vertsnasjonen foran etter et drømmeangrep på høyresiden. Og ledelsen var ytterst fortjent. Polen fortsatte finspillet, men Hellas klarte etter hvert å dempe vertenes tempo.

– Kampen sett under ett var uavgjort rettferdig, men det var vår egen feil at vi ikke avgjorde, sa målscorer Lewandowski.

Grekerne hadde tapt alle sine åtte første kamper på polsk jord, og første omgang bar ikke bud om at noen barriere skulle bli brutt. Avraam Papadopoulos fra Olympiakos måtte ut med skade etter 36 minutter.

Feilaktig utvisning

Den greske tragedien var komplett da den andre midtstopperen, Sokratis Papastathopoulos, fikk sitt annet gule kort og dermed rødt like før pause. Vertenes Rafal Murawski var allerede ute av balanse og på vei i bakken da grekernes forsvarer var ute med hendene. Den spanske dommeren mente det var nedrivning. Heller ikke Papastathopoulos' første gule kort virket riktig.

Dermed ble det en altfor streng utvisning.

Bare sekunder senere ble det mer utur for de blåkledde. Grekerne mente at Damien Perquis handset i egen sekstenmeter. Armen var utvilsomt på ballen da Perquis falt, men Carlos Velasco Carballo vinket spillet videre.

Men pausen forandret kampen fullstendig. Polen var ikke til å kjenne igjen i de siste 45 minuttene, der de plutselig lot Hellas få låne ballen. Og grekerne som var nede for telling etter første omgang hevet seg på mesterlig vis.

Dermed endte det 1-1 i en fargerik start på årets EM.

– Annen omgang ble helt annerledes. Kanskje slappet vi for mye av etter målet og deres røde kort. Det er ergerlig, sa Polens back Piszczek. (ANB-NTB)

Artikkeltags